Pomozte vědcům prozkoumat, jak se proměňuje česká společnost

5/7 2015

Vědci z Akademie věd ČR a Masarykovy univerzity v červenci odstartovali čtyřletý průzkum, který má zmapovat proměny české společnosti. Dotazovat se budou i Porubanů.

Pomozte vědcům prozkoumat, jak se proměňuje česká společnost

Sociologický ústav Akademie věd připravuje společně s agenturami MEDIAN a STEM/MARK prestižní šetření Proměny české společnosti. Nejedná se o komerční, ale vědecký výzkum, který patří k největším v české historii. Tazatelé do konce října navštíví 10.000 náhodně vybraných rodin ve všech krajích a v hodinovém až dvouhodinovém rozhovoru s dospělými členy domácnosti proberou jejich postoje, názory a plány do budoucna. Odpovědi budou anonymní, zapojit se mohou také nezletilí. Průzkum, do kterého byly zařazeny i některé porubské domácnosti, průzkum začíná 7. července a potrvá až do konce října.

Domácnosti si podle určitého klíče vytipovali sami výzkumníci, není proto žádoucí, aby se rodiny ozývaly ústavu samy. Vytipovaná domácnost obdrží zhruba týden až dva před návštěvou dopis, ve kterém jí bude schůzka oznámena. Každý tazatel se prokáže průkazem. Pokud budete osloveni, velice Akademii věd pomůžete, když rozhovor neodmítnete. Účast v šetření je dobrovolná a vzhledem k důležitosti je spojená s finanční odměnou.

Šetření má být jedinečným zdrojem informací o životních podmínkách a postojích českých rodin. Na rozdíl od dřívějších šetření se výzkum zajímá o chování a názory všech členů domácnosti a bude sledovat, jak se situace rodin mění v čase. Tazatelé se budou ptát například na to, co brání českým matkám vrátit se po rodičovské dovolené do zaměstnání a zda je možné jejich situaci zlepšit. Zajímat je bude také to, co omezuje mladé Čechy a Češky při zakládání rodiny, zda se Češi potřebují stěhovat za prací, jak rychle se daří čerstvým absolventům najít zaměstnání a s jakými problémy se přitom potýkají.