Zemřel známý ostravský malíř Karel Haruda

5/8 2015

V den svých 90. narozenin zemřel v pátek 31. července malíř Karel Haruda, jenž více než polovinu svého života prožil v Porubě.

Zemřel známý ostravský malíř Karel Haruda

Karel Haruda (vpravo) s výtvarníkem Jiřím Dratvou. Foto: Archiv ÚMOb Poruba

Karel Haruda byl známý tím, že se ve své tvorbě inspiroval především hudbou. Náměty však čerpal i z přírody nebo z cest po stopách antické kultury Středomoří.

„Karla Harudy jsem si nesmírně vážil a obdivoval pro jeho tvůrčí všestrannost. Jeho odchodem přišla nejen naše výtvarná scéna o výrazného umělce a váženou osobnost,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Karel Haruda se narodil v Pelhřimově, kde také prožil své dětství mj. ve společnosti Oldřicha a Lubomíra Lipského nebo režiséra Otomara Krejči. Od dětství měl rád hudbu a divadlo, ale nakonec se vyučil řezbářem a pozlacovačem. Později vystudoval Vyšší školu uměleckého průmyslu v Brně a v letech 1952–1953 navštěvoval Akademii výtvarných umění. Z politických důvodů však nemohl svá studia dokončit.  V 50. letech 20. století působil jako malíř v oboru scénografie v Národním divadle v Praze, poté ve stejném oboru v tehdejším Státním divadle v Ostravě.

Během svého života uspořádal Karel Haruda desítky výstav doma i v zahraničí, byl členem řady spolků, např. výtvarné skupiny Život, Výtvarného spolku Kontrast 90, Skupiny 4 nebo Společnosti pro kulturu a umění v Ostravě. Jeho díla lze nalézt v soukromých sbírkách v Evropě i za oceánem.