Talentovaní matematici soutěžili na Wichterlově gymnáziu

23/10 2015

Třináctý ročník mezinárodní matematické soutěže s názvem Moravskoslezský matematický šampionát se uskutečnil 22. října. Soutěž pořádá Wichterlovo gymnázium (www.wigym.cz) a také letos se jí zúčastnilo přes 200 žáků a studentů z České republiky a Slovenska.

Talentovaní matematici soutěžili na Wichterlově gymnáziu

Soutěž již tradičně láká nadané žáky se zájmem o matematiku a díky tomu má podporu velkých firem a organizací, kterým není lhostejná situace právě v tomto předmětu a technickém vzdělávání obecně. Hlavním hostem soutěže, jehož přednášku měli žáci možnost zhlédnout, byl Doc. Ing. Jiří Cieńciała, CSc. - viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pro výzkum, vývoj, inovace a vzdělávání a bývalý ministr průmyslu a obchodu ČR. Ceny společně s ním předávali ředitel komunikace společnosti Veolia PaedDr. Antonín Balnar, PhD., místostarostka městského obvodu Poruba Mgr. Zuzana Bajgarová a další zástupce Svazu průmyslu Petr Holica.

„Nestává se často, aby se někomu podařilo získat plný počet bodů. Letos to dokázala nejen vítězka kategorie ZŠ Nikola Macháčová, ale také Karel Chwistek, který se soutěže zúčastnil jako o rok mladší mimo oficiální pořadí. Vítězem kategorie SŠ se stal Štěpán Stenchlák z Gymnázia Třinec," uvedl ředitel gymnázia Jan Netolička.

Soutěž má své vlastní internetové stránky – www.sampionat.cz, kde lze nalézt sborníky příkladů starších ročníků, fotografie ze soutěže a aktuální informace pro nadcházející ročník.