Nejstarší stromy dostanou další šanci

8/12 2015

Cestu z Poruby do Klimkovic od poloviny 19. století lemovala lípová alej. Do současné doby z ní zůstaly čtyři stromy u kostela, které se městský obvod snaží zachránit.

Nejstarší stromy dostanou další šanci

Záchrana nejstarších líp v Porubě. Foto: Martin Otipka

Alej, která lemovala cestu z Poruby do Klimkovic, se začala sázet okolo roku 1850. Do současné doby se z ní zachovaly čtyři lípy, které stojí u kostela a jsou více než 160 let staré. Samozřejmě po té době už nejsou v ideální kondici. Městský obvod Poruba se jim snaží dát druhou šanci a prodloužit jim život.

„Lípy jsou nejstaršími dochovanými stromy na území Poruby. Chceme je zachovat i pro další generace, a proto jsme začali se záchrannými pracemi, které mají jejich životnost prodloužit aspoň o půl dalšího století,“ uvedl místostarosta Dalibor Malík.

Od úterý do konce týdne odborná firma provádí záchranné práce. Odstraňuje suchou primární korunu a zakládá korunu sekundární. Všechny řezné rány jsou odborně ošetřeny a stromy jsou zbavovány i jmelí. „Všechny suché větve půjdou pryč a zachová se jen to, co je živé. Na jaře se budou dělat dokončovací práce. Díky zásahům dojde ke zvýšení stability a vitality stromů, což by jim mělo výrazně pomoci, a věříme, že starobylé lípy zůstanou v Porubě minimálně další desítky let,“ dodal místostarosta.