Do škol se zapsalo sedm set předškoláků

19/1 2016

Příští rok nastoupí do prvních tříd přibližně sedm set prvňáčků. Ti si v lednu při zápisu nanečisto vyzkoušeli, jak to ve škole chodí.

Do škol se zapsalo sedm set předškoláků

Do dvanácti porubských škol nastoupí v září přibližně sedm set prvňáčků. Foto: Jiří Birke

Někteří do tříd vstupovali s nadšením, na jiných bylo znát, že se trochu bojí. Někteří nadšeně ukazovali, co všechno se doma a ve školce naučili, jiní nejdříve potřebovali překonat strach z nového prostředí. Ale všichni odcházeli spokojení a s úsměvem. Pro porubské předškoláky byla půlka ledna zlomovým okamžikem. Přibližně sedm set z nich se po zápisu oficiálně stalo budoucími prvňáčky.

Všechny děti musely ukázat, zda znají vše, co ve škole budou potřebovat, a většina z nich odpovídala zcela suverénně. „Ptali se mě na čísla, písmena, a jak se jmenují zvířátka. A taky na barvy. A všechno jsem věděl,“ uvedl malý Kuba Žylka, který bude chodit do školy na ulici Ukrajinská. Jak sám říkal, do školy se hodně těší. „Hlavně na čtení. Už teď si doma čtu, ale ve škole to bude lepší,“ dodal. Stejně nadšená odcházela i Nela. „Těším se, že do třídy budu chodit s kamarády ze školky a budeme se učit hodně nových věcí. Nejlepší bude čtení,“ řekla předškolačka.

K zápisům letos v Porubě přišlo přibližně sedm set dětí, což je v podstatě stejné číslo jako loni. Kolik prvňáčků ale v září zasedne do školních lavic, ještě není zcela jisté. „Některé děti budou mít odklad. Do prvních tříd ale přijdou i děti, které měly nastoupit do školy už loni. Loni jsme otvírali třiatřicet prvních tříd, letos by to mělo být podobné,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník.

Do prvních tříd jsou přijaty děti, kterým bude do 31. srpna 2016 šest let. Pokud rodiče požádají a odborníci prokáží, že dítě je psychicky způsobilé, mohou do školy nastoupit i děti narozené od 1. září do 31. prosince 2010.