Poruba bude hospodařit s 407 miliony

8/1 2016

Městský obvod Poruba bude v roce 2016 hospodařit s necelými 407 miliony korun. Rozhodli o tom zastupitelé na svém zasedání, které se konalo 17. prosince.

Poruba bude hospodařit s 407 miliony

Poruba bude i v letošním roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, i když na straně příjmů si bude muset vystačit s částkou o čtyři miliony korun nižší, než v předchozím roce. K dispozici bude mít městský obvod necelých 407 milionů korun.

„Bohužel výše rozpočtu je taková, že nám zdaleka neumožňuje realizovat všechny projekty, které bychom chtěli. Museli jsme tedy velmi obezřetně vybírat akce, do kterých budeme investovat. Přáli bychom si mít na straně příjmů mnohem vyšší číslo, ale realita je taková, jaká je,“ uvedla místostarostka Dagmar Válková, která společně s odborem finančním a ekonomickým rozpočet připravila. Rozpočet na rok 2016 najdou zájemci na webových stránkách poruba.ostrava.cz v sekci Radnice a podsekci Dokumenty.

Už od léta mají Porubané navíc možnost kontrolovat plnění rozpočtu. Poruba byla prvním ostravským obvodem, který zveřejnil takzvaný klikací rozpočet, kde si lidé mohou rozkliknout položky až do detailu jednotlivých faktur, které Poruba zaplatila. „Lidé tak mají kompletní přehled o tom, jak Poruba hospodaří, a to maximálně s měsíčním zpožděním, které je dáno termíny účetních závěrek. Protože chceme být zcela transparentní, šli jsme až do nejmenších detailů, což jsou jednotlivé faktury. Kontrola občanů tak může být opravdu detailní,“ poznamenala Dagmar Válková.

Klikací rozpočet je zveřejněn na webových stránkách poruba.ostrava.cz v sekci Radnice a podsekci Rozpočet nebo lze využít speciální banner. Klikací rozpočet přitom není jedinou formou kontroly hospodaření obvodu. Poruba zveřejňuje na svých stránkách i všechny smlouvy a objednávky nad padesát tisíc korun.