Návod na dlouhověkost: především optimismus

16/2 2016

Nejstarší obyvatelkou Domova Slunečnice Ostrava je Božena Bakalová, která v únoru oslavila 101. narozeniny. Za městský obvod Poruba ji byly blahopřát místostarostky Dagmar Válková a Zuzana Bajgarová.

Návod na dlouhověkost: především optimismus

Božena Bakalová s dcerou. Foto: Martin Otipka

Ačkoli oslavila Božena Bakalová neuvěřitelné 101. narozeniny, na to, aby si přečetla blahopřání od gratulantů, brýle nepotřebovala. Zrak jí stále slouží dobře. Vitální seniorka se na své okolí stále usmívá a právě to považuje za nejlepší recept, jak se dožít tak vysokého věku. „Důležitý je klidný život, hodně spánku a optimismus. Člověk se hlavně nesmí trápit tím, co bylo a co ho čeká. Měla jsem hodného manžela, mám hodnou dceru a skvělá vnoučata a pravnoučata. Takže mi nic nechybí,“ uvedla Božena Bakalová, která je v současnosti nejstarší obyvatelkou Domova Slunečnice Ostrava.

Tam se přestěhovala před necelým rokem. A pro personál má jen slova chvály. „Je mi tady dobře. Ráda si pospím, takže je dobře, že bydlím sama. Jsou tu skvělí lidé a starají se o mě neskutečně,“ dodala oslavenkyně.

Božena Bakalová se narodila v druhém roce první světové války v Martinicích v okrese Holešov. Vdala se v šestadvaceti letech a v roce 1945 se za manželem přestěhovala do Ostravy. Manžel pracoval v železárnách, paní Božena se starala o domácnost a jedinou dceru. „Milovala jsem práci na zahrádce, vaření a především šití na šicím stroji,“ poznamenala Božena Bakalová. A když dcera ukončila studia, nastoupila do práce ve Staré ocelárně jako kontrolorka vody, kde byla skoro deset let. Dnes si užívá klidu, ráda čte a těší se na pravidelné návštěvy rodiny.

Za městský obvod Poruba Boženě Bakalové poblahopřály místostarostky Zuzana Bajgarová a Dagmar Válkové, které ji předaly kytici a dárkový koš.