Zelená Porubě se rozjíždí. Přijďte se zeptat na vše, co vás zajímá

30/3 2016

Pokud se chcete aktivně zapojit do dění v Porubě a máte konkrétní nápad, do čeho by Poruba měla investovat, je tu pro vás projekt Zelená Porubě. Návrhy můžete začít podávat v květnu, ale připravit si je můžete už teď.

Zelená Porubě se rozjíždí. Přijďte se zeptat na vše, co vás zajímá

Zelená Porubě s podtitulem Tvoříme Porubu společně je název projektu, který umožní obyvatelům Poruby spolurozhodovat o tom, jak městský obvod využije část svého rozpočtu. Každý z Porubanů nyní může předložit konkrétní návrh na úpravu veřejného prostranství. A poté už bude záležet jen na tom, zda jeho návrh osloví ostatní, kteří o něm budou hlasovat. Díky tomu může mít každý z obyvatel obvodu vliv na to, jak se bude Poruba v následujících letech rozvíjet.

Pro pilotní ročník projektu Zelená Porubě radnice vyčlenila jeden milion korun. „Částka bude využita na úpravy veřejného prostoru, které navrhnou obyvatelé Poruby a které získají největší podporu ve veřejném hlasování. Může jít například o vybudování hřiště, rekonstrukci laviček či chodníků, vytvoření květinových záhonů nebo výsadbu nových stromů. Anebo o úplně jiný nápad. Fantazii lidí se žádné meze nekladou a budeme rádi, pokud dostaneme řadu netradičních návrhů, které by přispěly k zatraktivnění Poruby,“ uvádí místostarostka Zuzana Bajgarová.

Lidé, které projekt zaujal, mohou přijít v úterý 5. dubna v 17:00 hodin na informační setkání, které se uskuteční v jídelně Základní školy generála Zdeňka Škarvady na ulici Porubská 831. Tam se dozvědí vše, co o projektu potřebují vědět. „Víme, že v Porubě žije plno činorodých lidí, kteří mají zájem své okolí měnit k lepšímu. A těšíme se, že se nám sejde spousta zajímavých návrhů na úpravy veřejného prostoru. Pokud máte jakýkoli dotaz či nejasnost týkající se projektu, přijďte na setkání a my se vám na ně budeme snažit co nejlépe odpovědět,“ zve místostarostka Zuzana Bajgarová.

Všechny informace budou průběžně zveřejňovány na stránce www.zelenaporube.cz. V průběhu dubna se tam objeví veškeré formuláře, dokumenty a další informace, které lidem umožní podat návrh. „Vše jsme se snažili připravit tak, abychom občanům podání návrhu maximálně ulehčili a nemuseli nic složitého vyplňovat. Na webu najdou například i orientační ceník věcí, které by mohli ve svém návrhu využít. To by jim mělo pomoci s odhadem předpokládaných nákladů,“ dodává Zuzana Bajgarová.

Ti, kteří mají nápad, jak zatraktivnit veřejný prostor Poruby a nemohou se schůzky zúčastnit, mohou využít konzultace, které si lze domluvit prostřednictvím koordinátorky projektu na e-mailu zelenaporube@moporuba.cz nebo na tel. č. 725 079 919.

Jak bude celý projekt probíhat?

Porubané mohou od května do června přihlásit své návrhy. Následně odborní zaměstnanci úřadu posoudí, jestli jsou návrhy z technického pohledu proveditelné a jestli je jejich uskutečnění v kompetenci městského obvodu. Mohou také navrhovatelům pomoci upravit námět tak, aby byl v praxi lépe uskutečnitelný. Na podzim budou návrhy představeny veřejnosti. „Prezentovat je budou jak sami navrhovatelé na veřejném setkání, tak městský obvod Poruba na svém webu, Facebooku a v televizním magazínu. O tom, které návrhy budou nakonec realizovány, rozhodnou sami obyvatelé Poruby. Chceme, aby lidé řekli, co se jim libí a co by v Porubě mělo vzniknout,“ poznamenala místostarostka Zuzana Bajgarová.

 

Hlasování se uskuteční v listopadu, příprava projektové dokumentace vítězných námětů začne hned po zveřejnění výsledků. K samotné realizaci dojde v roce 2017. Metodě, při které sami obyvatelé rozhodují o využití části rozpočtu, se říká participativní (účastnický) rozpočet. Nejdůležitější je při něm úzká spolupráce obyvatel s radnicí. „Zelená Porubě není projektem jen na jeden rok. Věříme, že letošní pilotní ročník bude úspěšný a že projekt bude pokračovat i v dalších letech, kdy ho chceme dále rozšiřovat,“ dodala Zuzana Bajgarová.