Pocitové mapy ukázaly, kde se lidem líbí a kde ne

29/4 2016

Kde lidé vidí centrum Poruby, kam chodí za sportem, kde se jim líbí nebo kde vidí problémy v dostupnosti městské hromadné dopravy, to jsou informace, které získal městský obvod díky pocitovým mapám, jež obyvatelé Poruby vyplňovali jak v papírové podobě, tak on-line. Do vyplnění se zapojilo téměř 400 Porubanů, kteří zaznačili 7763 bodů a přidali 1087 komentářů.

Pocitové mapy ukázaly, kde se lidem líbí a kde ne

Vyplňování pocitové mapy na fóru Porubské desatero. Foto: Jiří Birke

Pocitové mapy přinesli Porubanům možnost aktivně se zapojit do formulování názorů na lokalitu, ve které bydlí. Označili tak místa, kde se jim líbí a kde ne, kde tráví volný čas, kde vnímají problémy s městskou hromadnou dopravou či s parkováním nebo kde se necítí bezpečně. Barevnými špendlíky začali vyplňovat pocitovou mapu ti, kteří přišli na fórum Porubské desatero, ve vyplňování potom pokračovali lidé na internetu, kde přidávali další body do mapy přímo on-line.

„Pocitové mapy, které lidé vytvořili, krásně ukazují, která místa lidé mají rádi a kde jsou naopak problémy, které jim ztěžují život. Jsou to pro nás velice cenné údaje a budeme je používat jako jeden z podkladů pro strategická rozhodnutí v budoucnosti,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Výsledné mapy se zobrazením všech bodů si můžete prohlédnout na http://www.pocitovemapy.cz//poruba-2016/nahled

Pocitové mapy v podobě obrázků najdete zde