Hlavní třída přivítá pouliční umělce ze všech kontinentů

3/6 2016

Unikátní kulturní akce Cirkulum – mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla zavítá příští týden do Poruby. Celá Hlavní třída a její okolí se na tři dny promění v jedno velké jeviště.

Hlavní třída přivítá pouliční umělce ze všech kontinentů

Na Hlavní třídě se 10. až 12. června uskuteční první ročník unikátní akce Cirkulum – mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla. Porubský bulvár se promění v jeviště plné artistů, klaunů, mimů a divadelníků. V aule VŠB se představí nejlepší světové soubory nového cirkusu.

„Cirkulum je akce, která nemá na Moravě a ve Slezsku obdoby. Chceme prezentovat a popularizovat umělecké žánry, jako jsou nový cirkus, pantomima či pouliční, pohybové a improvizační divadlo. Lidem se představí opravdová špička a na festival se nám podařilo zajistit umělce ze všech kontinentů,“ uvedl umělecký ředitel festivalu a předseda uskupení Cirkus trochu jinak Václav Pokorný.

Festival se koná v samém srdci Poruby a většina programu bude volně přístupná. Cílem je oživit porubský bulvár a organizátoři chtějí v co největší míře oslovit místní obyvatele. „Lidé se mohou zapojit do programové části a společně tak vytvořit na Hlavní třídě obdobu legendárního bulváru La Rambla v Barceloně, který je považován za jedno z hlavních míst světového pouličního umění,“ řekl Václav Pokorný.

To nejlepší však bude k vidění na hlavní festivalové scéně, která bude umístěna na samém vrcholu Hlavní třídy v aule VŠB-TU Ostrava. Zde proběhnou představení významných zahraničních souborů, jako jsou The Black Blues Brothers (Itálie-Keňa), Circus unARTiq (Německo) či komediálně laděné vystoupení kanadsko-amerického uskupení Strange Comedy, které vytvořili umělci světoznámého Cirque du Soleil.

„Jde o opravdové špičky ve svém oboru a všechny tyto soubory vystoupí v České republice poprvé. Kapacita sálu je omezena, proto doporučujeme včasný nákup vstupenek na tato představení, o které je již nyní velký zájem,“ upozornil umělecký ředitel festivalu.

Bohatý bude rovněž doprovodný program, který zahrnuje mj. galerii pod širým nebem, knihovnu, bleší trh, design market, dětskou zónu, výtvarné workshopy, letní kino a další.

Bližší informace naleznete na webu www.cirkulum.cz, vstupenky na představení na hlavní scéně můžete zakoupit v Informačním centru Poruba na Hlavní třídě. Akce se uskuteční za podpory městského obvodu Poruby.