Strážníci Vám označí kolo syntetickou DNA

24/6 2016

Městská policie Ostrava nabízí zájemcům možnost zaevidovat jízdní kolo a označit jej syntetickou DNA, která v případě krádeže usnadní nalezení a navrácení kola majiteli. V Porubě se akce bude konat 28. června od 14:00 do 17:00 hodin na cyklostezce u kruhového objezdu na Hlavní třídě.

Strážníci Vám označí kolo syntetickou DNA

Ilustrační fotografie: Městská policie Ostrava

„Syntetická DNA je speciální látka viditelná pouze pod UV světlem. Obsahuje mikrotečky se speciálním kódem, které jsou evidovány i v mezinárodní databázi a umožňují identifikaci každého označeného kola,“ uvedl Michal Maršo z ostravské městské policie.

Strážníci označují kola i v terénu. V Porubě se akce bude konat 28. června od 14:00 do 17:00 hodin na cyklostezce u kruhového objezdu na Hlavní třídě. Další značení bude probíhat 30. června od 9:00 do 11:30 a od 14:30 do 17:00 hodin na Plzeňské ulici u Restaurace Dakota ve Staré Bělé.

Vzhledem k technologii materiálu nelze značit jízdní kola za deštivého počasí a při teplotách pod 10 °C. Nelze označit mokré jízdní kolo, a je také třeba počítat s jízdou po označení, kdy případný mokrý terén způsobí znehodnocení značení.

K registraci jízdního kola je potřeba mít u sebe jízdní kolo, občanský průkaz, vhodný je i doklad o nabytí kola (faktura, stvrzenka o zaplacení, kupní smlouva apod.). V případě, že takový doklad zájemce o registraci kola již nemá k dispozici, sepíše na místě registrace čestné prohlášení o nabytí kola.  

Bližší informace mohou zájemci nalézt na webových stránkách www.mpostrava.cz nebo mohou zaslat dotaz prostřednictvím elektronické pošty na adresu prevence@mpostrava.cz.