Zabezpečte si svůj domov před zloději

27/6 2016

Nastala doba dovolených a s ní i zvýšený počet krádeží v bytech a rodinných domech. Jak tomuto riziku předejít, radí policie.

Zabezpečte si svůj domov před zloději

Ilustrační foto: Policie ČR

 „Lidé by měli dbát na dobré technické zabezpečení svého domova, které možného pachatele od násilného vniknutí do jejich domu či bytu odradí. Můžou to být například bezpečnostní vstupní dveře opatřené bezpečnostním štítkem s profilovou cylindrickou vložkou nebo vícebodový zámek, který při rozložení vložky automaticky zablokuje vysunutou závoru. Vhodná je i instalace přídavného zámku. Při odchodu z domova by měl každý automaticky zavřít okna i balkonové dveře. Jejich zabezpečení se dá zvýšit pomocí uzamykatelných klik a bezpečnostních folií, které zpomalují případný postup pachatele. Žaluzie a závěsy by lidé neměli zatahovat. A k navození dojmu, že v bytě někdo je, lze využít elektronických spínacích hodin, které budou v určitých časových intervalech zapínat rádio, televizor nebo lampičku,“ vyjmenovává bezpečnostní opatření Richard Palát z Policie ČR.

Vhodné je domluvit se s někým, komu důvěřujeme, aby v době naší dovolené dohlédl na náš byt nebo dům. Soused nebo známý může vybírat poštu ze schránky, vyvětrat byt nebo u domu posekat trávu. „Lidé by se také neměli o své dovolené zmiňovat na sociálních sítích. Tyto informace se mohou dostat k pachateli, který je účelně vyhledává. O sdílení informací a bezpečném chování na sociálních sítích by měly být poučeny i děti,“ upozorňuje Richard Palát.