Wolfram 2016: fyzická prověrka i nové zkušenosti

27/9 2016

Téměř dvě stovky dětí z porubských základních škol se zúčastnily branně-historické soutěže Wolfram 2016. A na sluncem zalité Libavé si užily nádherný den.

Wolfram 2016: fyzická prověrka i nové zkušenosti

Jednou ze soutěžních disciplín byla i střelba ze vzduchovky. Foto: Martin Otipka

Slunečné počasí, nádherná příroda, jen místo vojáků v maskáčích se po vojenském újezdu Libavá pohybovali koncem září porubští osmáci a deváťáci. Necelých dvě stě dětí rozdělených do čtyřčlenných týmů bojovalo ve dvou dnech o vítězství v soutěži Wolfram 2016. Cesta k  poháru pro vítěze ale nebyla jednoduchá. Na vodě týmy zjistily, že ovládat raft vypadá ze břehu mnohem snadněji. Plazit se pod nízko položenou sítí a přenášet pískem naplněné bedny taky nebylo jednoduché. A sestřelit vzduchovkou terče může být snadné na pouti, ale ne po dlouhém a vyčerpávajícím běhu. Nejvíce problémů ale dětem dělala zdravověda, kde se musely postarat o dva raněné figuranty, jejichž zranění vypadala opravdu reálně. „Co mám dělat, vždyť on mi umřel!“ bylo často slyšet poté, co se soutěžící marně pokoušeli zranění ošetřit.

Wolfram ale nebyl jen závod. Součástí byl i test historických znalostí o paravýsadku stejného jména a jedním z doplňkových stanovišť byla také přednáška historika o vzniku armády,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník.

Armáda a městská policie připravily spoustu atrakcí. Největší zájem byl o protichemické obleky, do kterých se nasoukat nebyla žádná sranda, a pak o brýle, které navodily pocit opilosti. „V tom se nedá chodit. Všechno jsem viděl dvakrát a všechny překážky jsem shodil,“ kroutil hlavou jeden z deváťáků.

A jak nakonec soutěž dopadla? Protože se dohromady hodnotily výkony všech čtyř družstev jednotlivých škol, které se v obou dnech na Libavé sešly, nedošlo k vyhlášení nejúspěšnější školy hned na místě. A protože předání poháru se uskuteční až začátkem října a má to být překvapení, je jméno vítěze prozatím tajné.

Wolfram 2016 zorganizovalo Krajské vojenské velitelství Ostrava Armády České republiky, městský obvod Poruba a Jednota Ostrava 1 Československé obce legionářské.