Koledy nám předzpívají žáčci z Bulharské se zpěvákem Tomášem Savkou

9/12 2016

Děti z pěveckého sboru Bumerang z porubské Základní školy Bulharská se zpěvákem Tomášem Savkou, nositelem Ceny Thálie, ve středu 14. prosince v 18 hodin povedou mnohasethlasý sbor lidí, kteří na Alšovo náměstí přijdou na nezapomenutelnou adventní akci Česko zpívá koledy.

Koledy nám předzpívají žáčci z Bulharské se zpěvákem Tomášem Savkou

Každý z účastníků akce si může vytvořit takovouto baňku.

Díky přátelství učitele, skladatele a sbormistra Petra Krňávka z porubské základní školy Bulharská se podařilo ke společnému zpívání se školním sborem Bumerang na akci Česko zpívá koledy získat muzikálového zpěváka, nositele Ceny Thálie Tomáše Savku. „Známe se z divadla, hrajeme spolu ve dvou představeních v Divadle Jiřího Myrona,“ prozradil učitel, jak ke spojení známého zpěváka se sborem došlo. „Tomáš je výborný zpěvák, naprostý profesionál a báječný člověk. Jsme moc rádi, že naši nabídku na společné vystupování přijal.“

Pěvecké těleso v ZŠ Bulharská funguje šestnáctým rokem, tvoří ho bezmála pět desítek žáčků druhých až pátých tříd. Na Česko zpívá koledy sbormistr Petr Krňávek s dětmi nacvičuje už od září. Ne že by se šest společně zpívaných skladeb nedokázali naučit za kratší čas, ale připravují i další program. Malí zpěváci ve středu už od 17.30 hodin představí vlastní repertoár, úderem 18. hodiny se pustí do společného zpívání s Tomášem Savkou a po koledách zapějí ještě další dvě či tři skladby. Sbor už na adventních koncertech zpíval s několika známými zpěváky - Petrem Kolářem, Petrem Kotvaldem nebo Helenou Zeťovou.

Co je akce Česko zpívá koledy?

Ve stejný den – letos ve středu 14. prosince – v 18 hodin se na desítkách míst po celé České republice sejdou ke zpěvu pěti stejných koled desetitisíce lidí. V Ostravě se bude zpívat na Masarykově náměstí v centru města, v Porubě na Alšově náměstí, tradičními účastníky jsou také děti z mateřských škol Klegova a Adamusova v Hrabůvce.

Co se bude zpívat?

Koledy Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody a Pásli ovce Valaši a píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. Texty najdete na www.ceskozpivakoledy.cz. Zpěvníčky budou k mání v infostánku úřadu také přímo na náměstí.