Radní Ostravy-Jihu a Poruby zaslali městu společnou deklaraci

7/12 2016

Radní dvou největších obvodů, Ostravy-Jihu a Poruby, se v úterý 6. prosince sešli na společném zasedání, aby si předali zkušenosti a pobavili se o tom, jaké největší problémy je trápí. Výsledkem je společná deklarace adresovaná vedení města Ostravy.

Radní Ostravy-Jihu a Poruby zaslali městu společnou deklaraci

Společné zasedání rad městských obvodů Ostrava-Jih a Poruba. Foto: archiv

  • Ostrava-Jih a Poruba jsou největší z třiadvaceti ostravských městských obvodů a žije v nich téměř 170 tisíc lidí. A to je více než polovina všech obyvatel Ostravy. Je užitečné, když si jednou za čas radní vymění zkušenosti a pobaví se o problémech, které je trápí. Jak vyplynulo ze společného jednání, které se uskutečnilo 6. prosince, těmi největšími problémy jsou dlouhodobé podfinancování městských obvodů a absence jasných pravidel financování, které by obvodům umožnily plánovat jejich rozvoj. Proto radní obou obvodů přijali společnou deklaraci, ve které vyzvali město, aby se zcela seriózně začalo zabývat změnami Statutu města Ostravy. Text deklarace, kterou radní obou obvodů schválili, zní:
  • Rady městských obvodů Ostrava-Jih a Poruba, které zastupují dva největší obvody, ve kterých žije nadpoloviční většina obyvatel Ostravy, společně vyzývají statutární město Ostrava ke změnám Statutu města Ostravy, které by zajistily lepší financování městských obvodů. Současný model financování městských obvodů neumožňuje jejich rozvoj a dlouhodobé plánování. Je ve výsostném zájmu obyvatel Ostravy, aby město urychleně přijalo takové změny Statutu města Ostravy, které umožní rovnoměrný rozvoj všech částí města a umožní obvodům, aby zajistily veškeré oprávněné požadavky svých obyvatel na rozvoj a údržbu potřebné infrastruktury.