I lavičky mohou být zajímavé

4/1 2017

U autobusových zastávek Duha na 7. porubském obvodě nebo Pod nemocnicí, na ulici L. Podéště a vbrzku i u křižovatky Francouzské a Opavské ulice si mohou lidé všimnout neobvyklých posezení.

I lavičky mohou být zajímavé

Autorem netradičního posezení u Duhy je sochař Jan Šnéberger. Foto: Martin Otipka

Klasické lavičky připomínají více či méně vzdáleně – pod nemocnicí stojí houpačka, „lavička“ u Duhy evokuje prověšený lanový můstek. Objekt na ulici L. Podéště je jakýsi nepravidelný hexagon levitující mezi kmeny stromů.

Jedná se o projekt občanského sdružení Lužánek. „Standardní mobiliář je unifikovaný. Pro mě jako zahradní architektku je někdy do daného prostoru až nevhodný,“ říká Ilona Vybíralová, členka sdružení. „Měla jsem nápad vytvořit objekty, na kterých lidé mohou sedět, ale přitom budou vypadat jinak. Autory všech posezení jsou mladí ostravští umělci, například hexagon vytvořil tým uměleckých sochařů Petra Doležalová a Martin Kubica, lavičku-houpačku Markéta Řezáčová, třetím autorem je sochař Jan Šnéberger.“

Sdružení se bude starat o údržbu laviček, pozemky pod nimi jsou mu obvodem zapůjčeny. Projekt netradičních posezení Poruba podpořila 89 500 korunami. Prvním počinem sdružení Lužánek v Porubě byla realizace paletového posezení na pátém obvodě.