Předškoláci půjdou k zápisu v dubnu

15/2 2017

Přibližně 686 dětí se připravuje na zápis do prvního ročníku dvanácti základních škol, jejichž zřizovatelem je městský obvod Poruba. Zápisy se letos budou konat 3. a 4. dubna.

Předškoláci půjdou k zápisu v dubnu

Ilustrační foto: Jiří Birke

Rodiče mohou pro své dítě podle školského zákona zvolit libovolnou školu. Přednostní právo na přijetí mají ale v tzv. spádových školách, kde je rozhodující místo trvalého pobytu dítěte.

„Školu pro své dítě mohou rodiče vybrat podle jeho nadání a schopností. Každá z porubských škol má určité zaměření, například na výtvarnou, hudební či tělesnou výchovu, přírodovědné předměty nebo cizí jazyky,“ uvádí místostarosta Petr Zábojník.

Zápis do první třídy se týká dětí, které oslaví šesté narozeniny do 31. srpna letošního roku. Součástí zápisu je prověření základních motorických dovedností a představivosti. Pedagogové například zjišťují, jakou má dítě slovní zásobu, zda pozná barvy, tvary, čísla a písmena. Zaměřují se také na komunikační dovednosti a sociální návyky dítěte a hodnotí, zda je předškolák schopen se soustředit na zadaný úkol.

K zápisu ve stanoveném termínu se společně s dítětem musí dostavit minimálně jeden z rodičů nebo jiný zákonný zástupce dítěte. Pokud se dítě nemůže k zápisu dostavit například z důvodu nemoci, je nutné oznámit tuto skutečnost vedení školy, a to rodičům nabídne náhradní termín zápisu.

Termíny zápisů dětí do 1. tříd zde

Školské obvody spádových škol v městském obvodu Poruba zde