Chcete lépe poznat Porubu? Přijďte na komentovanou prohlídku

21/3 2017

Komentovanou prohlídku Poruby připravil na neděli 26. března Ostravský informační servis. Průvodce provede zájemce částí, která byla vybudovaná ve stylu sorely, připomene i původní náměstí obce či nejstarší budovy. Prohlídky začínají v 10 a ve 14 hodin. 

Chcete lépe poznat Porubu? Přijďte na komentovanou prohlídku

Území dnešní Poruby-vsi bylo osídleno koncem 13. století. Až do konce 19. století si obec zachovala zemědělský ráz; po druhé světové válce však rozmach hornictví a hutnictví v Ostravě ovlivnil také ji. Pro tisíce horníků přicházejících do Ostravy za prací bylo třeba vytvořit nové ubytovací prostory. A Poruba se jevila jako ideální místo pro vybudování velkého sídliště.

„Během prohlídky navštívíme významná místa této městské části vybudovaná ve stylu sorela, připomeneme si však také např. původní náměstí, zámeček či mlýn," říká Jana Kovářová z Ostravského informačního servisu s tím, že prohlídky začínají na horním konci Hlavní třídy (poblíž tramvajové zastávky Hlavní třída).

Na prohlídku je třeba přihlásit se předem, a to na e-mailu pruvodce@ostravainfo.cz či na tel. č. 602 712 920. Vstupné pro dospělé je 80 Kč, pro seniory, studenty a děti 50 Kč.