Komentovaná procházka Porubou

29/3 2017

Další z cyklu prohlídek zajímavých míst města, pořádaných Ostravským informačním servisem, byla komentovaná procházka Porubou. Za jarního slunečného dne průvodci Jiří Šimon a Marie Čermínová seznámili více než stovku účastníků s historií a současností porubské architektury.

Komentovaná procházka Porubou

Průvodkyně Ostravského informačního servisu Marie Čermínová s účastníky komentované prohlídky.

Během dvouhodinové procházky vedoucí z horní části Hlavní třídy přes Alšovo náměstí, Oblouk, Zámecký park a končící u kostela svatého Mikuláše měli účastníci možnost dovědět se mnohé zajímavosti o významných porubských stavbách.

Marie Čermínová poukázala na vliv starých stavebních slohů – antiky, renesance, empíru nebo klasicismu – na stavební styl sorela (socialistický realismus), ve kterém byly první dva porubské obvody postaveny (roku 2003 byly tyto obvody vyhlášeny městskou památkovou zónou). Na Alšově náměstí právě probíhala rekonstrukce fasády dominantní budovy, nicméně ani to nebránilo spatřit zajímavý „loďovitý“ tvar střechy této stavby postavené v bruselském stylu. Většině účastníku se podařilo uhodnout, že je inspirován tvarem střech používaných v jihovýchodní Asii.

Na Alšově náměstí stojí socha dělníka sochaře Antonína Ivanského. Tento sochař byl také autorem sochy V. I. Lenina v nadživotní velikosti, která do roku 1990 stála na Hlavní (tehdy Leninově) třídě. „Zde si můžeme ukázat krásný příklad paradoxu dějin. Akademický sochař Miroslav Rybička z Jistebníku využil podstavec sochy Lenina pro umístění bronzové busty spisovatele a politika Pavla Tigrida,“ prozradila průvodkyně. Účastníci mohli v rámci své procházky tuto bustu i s podstavcem spatřit ve dvoře Jazykového gymnázia Pavla Tigrida.

Závěr procházky obohatila jedna z účastnic, Helena Bohdálková, která se s ostatními podělila o svou vzpomínku z dětství, kdy z tramvaje jedoucí po staré trase ze Svinova do Vřesiny viděla bagry a nákladní auta pracující na zelené louce na stavbě prvních budov nové Poruby, tzv. dvouletek.

Další komentovanou procházku Porubou chystá Ostravský informační servis zase příští rok.

Text a foto: Aleš Kelnar