Občané Poruby budou moci ozdobit velikonoční strom

16/3 2017

Letos poprvé bude mít Poruba svůj vlastní velikonoční strom. Stát bude na středovém pásu Hlavní třídy u Alšova náměstí a jeho výsledná podoba bude záležet jen na Porubanech.

Občané Poruby budou moci ozdobit velikonoční strom

Volker Kraft z německého Saalfeldu zdobí na Velikonoce vejci svou jabloň už od roku 1965. Zdroj: internet

Z proutí vrby se pletou například pomlázky a tak není divu, že právě tento strom je považován za symbol Velikonoc. A bude to právě vrba, která letos v období velikonočních svátků ozdobí středový pás Hlavní třídy. Bude to poprvé, kdy Poruba bude mít vedle vánočního stromu i strom velikonoční. Tomu se také říká skořápkovník (podle toho, že je ozdoben vyfouklými vejci) či kraslicovník.

To, jak nakonec velikonoční vrba bude vypadat, záleží jen na Porubanech. „Chceme, aby strom ozdobily kraslice, které Porubané sami vytvoří. Zapojit se mohou dvěma způsoby. Kraslice mohou přinést od 20. března do 7. dubna do Informačního centra Poruba na Hlavní třídě 583/105. Ale budeme raději, když spolu s námi využijí zdobicí den, který se uskuteční 10. dubna od 14 do 18 hodin. V tu dobu může kdokoli přijít a sám si ozdobu na strom pověsit. Věřím, že zájem bude obrovský a společně založíme novou tradici,“ uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová.

Od 10. do 16. dubna se na Alšově náměstí bude konat i velikonoční jarmark.