Porubští žáci navštíví protidrogový vlak

22/3 2017

Netradiční způsob protidrogové prevence představí žákům druhého stupně porubských základních škol protidrogový vlak – Revolution train, který stojí na svinovském nádraží. Porubští školáci ho navštíví od 27. března do 5. dubna.

Porubští žáci navštíví protidrogový vlak

„Když jsme se v loňském roce byli podívat, co vlak nabízí, tento druh protidrogové prevence nás zaujal. Velmi syrovou formou ukazuje, kam až může drogová závislost vést a pro děti je mnohem lepší, když takové věci vidí naživo, než když o nich jen slyší na nějaké přednášce. Proto jsme se domluvili, že se projektu zúčastníme,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník.

Protidrogový vlak přijel 20. března na svinovské nádraží a od 27. března ho navštíví téměř 2300 porubských školáků šestých až devátých tříd. „Jsme jediným ostravským obvodem, který se do projektu zapojil. A chtěli jsme, aby si vlakem prošli všichni žáci druhých stupňů našich škol. Je důležité, aby děti viděly všechny souvislosti, které drogy mohou přinést, a jak dokáží zničit život,“ dodal Petr Zábojník

Revolution train je unikátní projekt protidrogové prevence založený na smyslových vjemech a interaktivitě. Vlakovou soupravu tvoří šest vagonů, z nichž každý má kinosál, výstavní prostor a místo pro dialog s výkladem. V každém se v několika rovinách odehrává příběh o příčinách, vývoji a důsledcích drogové závislosti. Vagony představují drogové doupě, vězení, policejní vyšetřovnu nebo místo automobilové havárie řidičů pod vlivem drog.