Protidrogovým vlakem už prošli první porubští žáci

28/3 2017

Zážitek, ze kterého mrazí. To jsou nejčastější reakce porubských žáků, kteří už prošli protidrogovým vlakem Revolution train. Do 5. dubna ho navštíví více než dva tisíce porubských dětí.

Protidrogovým vlakem už prošli první porubští žáci

Při návštěvě Revolution trainu se žáci mohou vyzkoušet i pobyt v cele předběžného zadržení. Foto: Martin Otipka

Na party několik panáků, tableta extáze a pár tahů z trávy. A pak sednout za volant. Tak začíná příběh, který návštěvníkům nabízí Revolution train, který stojí na svinovském nádraží. A je jasné, že tento příběh nemůže skončit dobře. Následuje nehoda s motocyklistou, vězení a postupný pád do drogové závislosti, který končí krádežemi, prostitucí a nakonec smrtí. A to vše se neodehrává pouze na plátně. Návštěvníci vlaku si mohou prohlédnout, jak vypadá cela předběžného zadržení, policejní vyšetřovna nebo squat, ve kterém narkomani žijí.

Od pondělí 27. března do 5. dubna si tímto příběhem projdou všichni žáci druhého stupně porubských škol. Celkově tedy více než dva tisíce dětí. „Když jsme se v loňském roce byli podívat, co vlak nabízí, tento druh protidrogové prevence nás zaujal. Velmi syrovou formou ukazuje, kam až může drogová závislost vést a pro děti je mnohem lepší, když takové věci vidí naživo, než když o nich jen slyší na nějaké přednášce. Proto jsme se domluvili, že využijeme nabídku organizátorů a projektu se zúčastníme,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník.

Poruba se tak nakonec stala jediným obvodem, který se do projektu zapojil. Chtěli jsme, aby si vlakem prošli všichni žáci druhých stupňů našich škol. Je důležité, aby děti viděly všechny souvislosti, které drogy mohou přinést, a jak dokáží zničit život,“ dodal Petr Zábojník.

Revolution train mohou navštívit i ti, kteří už odrostli školním lavicím. Každý den odpoledne (od 15.30) a v sobotu celý den je vlak přístupný veřejnosti.