Státní veterinární správa odvolala opatření proti ptačí chřipce

7/3 2017

Více než měsíc se část Poruby na základě nařízení Státní veterinární správy nacházela v ochranném pásmu a zbytek obvodu v pásmu dozoru. Tato opatření měla zamezit šíření ptačí chřipky. V úterý 7. března byla veškerá omezení odvolána.

Státní veterinární správa odvolala opatření proti ptačí chřipce

Soupis veškerého ptactva a přísná opatření, která mimochodem zakazovala volný výběh ptáků a jejich převoz. Tak vypadala v únoru situace v části Poruby, která se kvůli šíření ptačí chřipky dostala do ochranného pásma. Protože se šíření nemoci podařilo zabránit, 7. března Státní veterinární správa veškerá opatření zrušila.

„Veškerá nařízení Státní veterinární správy ohledně ptačí chřipky byla zrušena. Drobnochovatelé by ale i nadále měli být opatrní a měli by zajistit, aby drůbež nepřišla do styku s volně žijícími ptáky. Krmivo a voda by měly být schovány pod přístřeškem,“ řekla Petra Straubová z oddělení životního prostředí porubské radnice. Po odvolání veterinárních nařízení obnoví Poruba i odchyt holubů na katastru obvodu.

Na základě nařízení Státní veterinární správy bylo v ochranném pásmu, které v Porubě sahalo od hranic Svinova po ulici 17. listopadu, zkontrolováno 158 domů a pořízen soupis 331 ptáků. Nejvíce, 242 kusů, je hrabavé drůbeže, následuje třiadvacet kusů vodní drůbeže, dvaatřicet domácích holubů a čtyřiatřicet kusů exotického ptactva.