V centru volného času hráli turnaj v holandském biliáru

6/3 2017

Členy organizace Roska, která sdružuje lidi s roztroušenou sklerózou, letos vyzvali ke klání v holandském biliáru členové klubu Parkinson-Help. Turnaj se konal v Centru volného času (CVČ) ve Vietnamské ulici.

V centru volného času hráli turnaj v holandském biliáru

Holandský biliár neboli šupec se hraje na dva metry dlouhých a 40 centimetrů širokých stolech. Foto: Jana Janošcová

Soutěžilo 25 borců. Mezi ženami stály na pomyslném stupni vítězů jen „roskařky“: zlatá Martina Gallischková, stříbrná Bohdana Hrabovská a bronzová Renata Taussigová. Mezi muži si nejlépe vedl zástupce vyzývatele Jiří Ocelka, druhý byl Přemysl Žadnik (Roska), třetí pak Otto König (klub Parkinson-Help).

První stůl na holandský biliár (oblíbenou holandskou zábavu, jíž se také říká šupec) získali porubští parkinsonici od Jaromíra Nohavici, který je prý velkým příznivcem této hry. Náhodou se s ním potkali v ostravském klubu Parník na výstavě deskových her, slovo dalo slovo a zpěvák jim jeden hrací stůl zakoupil. Časem si klub pro tuto aktivitu, která je vhodným rehabilitačním cvičením, pořídil další čtyři stoly. Příznivci holandského biliáru se také scházejí každý měsíc na výstavišti Černá louka, kde jsou pořádány turnaje v tomto jen na první pohled nenáročném stolním sportu. Nejbližší se bude konat 3. dubna od 17 hodin v kulturním centru Cooltour.

Členové klubu Parkinson-Help už učili šupec hrát karvinské seniory (a loni s nimi dokonce pořádali turnaj), poté vyzvali „roskaře“. Nyní nabídli možnost pobavit se nad dvoumetrovými stoly a třiceti puky i porubským seniorům.

Klub Parkinson-Help, v němž se sdružují lidé postižení Parkinsonovou nemocí, se v CVČ schází pravidelně. Ve středu jeho členové procvičují motoriku a paměť a cvičí při hudbě, ve čtvrtek mají rehabilitační cvičení. „Pro nemocné je cvičení důležité. Také je třeba je dostat mezi lidi, aby neupadali na duchu,“ tvrdí Zdeňka Šupíková, jedna z aktivních členek klubu. Sama touto chorobou naštěstí netrpí, ale dlouhá léta se starala o takto nemocného manžela a členům nejen klubu Parkinson-Help předcvičovala.

Co je holandský biliár?
Hraje se s třiceti puky (dřevěnými disky) na dva metry dlouhé a 40 centimetrů široké hrací desce. Na konci hrací desky jsou čtyři branky (mezery v liště), které jsou označeny bodovým ohodnocením (1, 2, 3 a 4 body). Do nich se hráč snaží poslat po desce co nejvíce puků. Hraje se na tři kola. Po každém kole si hráč vezme zpět puky, které nejsou celým obvodem umístěny v brankách, a hraje s nimi znovu. Body se sčítají až po třetím kole.