Památník obětem války dostane novou podobu

18/5 2017

Každoročně si Porubané připomínají význačná data u památníku u bludného balvanu na Vřesinské ulici. Pietní místo čeká v brzké době výrazná proměna.

Památník obětem války dostane novou podobu

Památník na Vřesinské ulici získá novou podobu. Vizualizace: Projektstudio EUCZ

Obvod proměnu pietního místa řešil ve spolupráci s architekty téměř tři roky. Rekonstrukce památníku u druhého největšího bludného balvanu v Česku začne v květnu a bude stát tři miliony korun.

„Dlouho jsme uvažovali, jak památník vylepšit. Nabízela se částečná rekonstrukce, ale nakonec jsme se rozhodli pro zásadní proměnu, která místu vtiskne důstojnější a atraktivnější ráz,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

„Místo u bludného balvanu je unikátní v tom, že na jednom místě spojuje tři zcela rozličné věci: památníky obětem obou válek, které symbolizují smrt, druhý největší bludný balvan v Česku, který je připomínkou neživé přírody, a památnou lípu, která zase představuje přírodu živou. Uvažovali jsme, co z toho upřednostnit, a nakonec jsme se rozhodli nechat všechny tyto aspekty vedle sebe,“ přiblížil koncept proměny památníku architekt David Kotek z Projektstudia EUCZ, který je společně s kolegou Petrem Kundrátem autorem projektu.

Podlaha bude z pohledově výrazného plechu. „Ten znázorňuje jednak neživou přírodu, jednak válku, protože z kovu se vyrábějí zbraně. Sloupy ponesou jména obětí. V noci, nasvícené, budou jako svědkové historie zářit do okolí. Místo bude obsahovat i informace o balvanu a lípě,“ řekl David Kotek, který by chtěl, aby prostor nebyl určen jen pietě. „Chceme vytvořit upravený veřejný prostor, který se může stát místem setkávání lidí i při jiných  příležitostech než dosud,“ dodal architekt.