Vrcholoví akrobati, bravurní žongléři, skvělí komedianti. To vše bude Cirkulum

5/6 2017

Od 9. do 11. června se Hlavní třída opět promění v jedno velké jeviště. Podruhé se zde bude konat mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum. Přinese mix vystoupení vrcholových akrobatů a bravurních žonglérů, skvělé komedianty a spoustu dalších překvapení.

Vrcholoví akrobati, bravurní žongléři, skvělí komedianti. To vše bude Cirkulum

Jedním z vystupujících bude i Cirkus Younak. Foto: Cirkulum

Letošní ročník přinese několik novinek. Tou hlavní je, že se představení kromě samotné Hlavní třídy, Alšova náměstí a auly VŠB-TUO budou konat také na nové interiérové scéně pojmenované Šapitó. Další novum bude originální dětská scéna ČEZ Family Park, jejíž součástí bude škola nového cirkusu či výtvarné dílny. Premiéru letos na festivalu rovněž bude mít scéna Kreativní Evropa. Na té by měli dostat šanci ukázat, co umí, mladí začínající umělci z celého světa. Mnozí z nich si v Porubě odbydou vůbec první zkušenosti s vystupováním na tak velké akci.

Pořadatelé festivalu v polovině května odtajnili hlavní hvězdy programu interiérových scén. Těšit se můžete rovnou na pět uskupení světového formátu. Tři z nich se představí na nové hlavní scéně v cirkusovém šapitó: mezi nejzářivější hvězdy festivalu patří německé uskupení Gogol & Mäx. Při devadesátiminutové show nazvané Humor in concert budete moci sledovat, co nastane, když se dva profesionální filharmonici rozhodnou propojit hudbu s akrobacií a humorem. Nemenším zážitkem budou vystoupení finské dvojice Kate & Pasi či Dua Comic Casa ze Švýcarska, které potěší především rodiny s dětmi. „Finská dvojice předvádí neskutečnou párovou akrobacii. Švýcaři jsou zase vynikající žongléři, akrobati a hlavně komedianti, kteří svými čísly baví publikum celého světa již řadu let,“ upřesnil umělecký ředitel festivalu Václav Pokorný. Hlavní festivalová představení scény Šapitó doplní jedinečný projekt v aule VŠB-TUO. Je jím unikátní představení Cirkus Younak, které je originálním zpracováním klasického díla o Jánošíkovi snoubícím nový cirkus, divadlo, folklor a akrobacii. Všechna interiérová představení (a nejen ona) se v Ostravě odehrají s podtitulem „česká premiéra“.

Po dobu konání festivalu Cirkulum bude Hlavní třída uzavřena, aby tak co nejvíce připomínala legendární umělecký bulvár La Rambla ve španělské Barceloně, která byla našemu festivalu inspirací. Na všechna interiérová představení lze zakoupit vstupenky na www.cirkulum.cz  nebo v porubském informačním centru na Hlavní třídě.

Program festivalu zde