V ulicích Poruby zněl swing, blues, folk i populární hity

16/7 2017

Celý týden se v Porubě konala akce Nechte se překvapit... hudbou, kdy každý den na jiném místě v jinou hodinu vystupovali muzikanti. Akci zakončila Hudební procházka památkovou zónou Poruby.

V ulicích Poruby zněl swing, blues, folk i populární hity

Muzikanti hráli i na Alšově náměstí. Foto: ÚMOb Poruba

Podstatou akce Nechte se překvapit... hudbou bylo to, že lidé dopředu nevěděli, co, kdy a kde se bude hrát. Až na sobotní hudební procházku Porubou, kdy si lidé prošli trasu od Oblouku přes Věžičky, Havlíčkovo náměstí, Alšovo náměstí a nábřeží SPB k zámku. „Chtěli jsme poukázat na prostor, který se lidem může zdát fádní, a oni nemají důvod se zastavit. A hudba, ta už člověka přiměje k zastavení. A to je právě kouzlo pouličního umění, dostat ho do každodenního života,“ uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová.

V ulicích Poruby se představila řada hudebníků hrajících různé žánry – jazz, swing, blues, folk, popové skladby… „Na takové akci hraju poprvé, vystupuju hlavně v hudebních klubech. Je milé, když jde někdo po ulici, kde hrajeme, a zastaví se, protože se mu naše hudba líbí a osloví ho,“ řekl folkař Václav Fajfr. Na rozdíl od něj Martin Zábranský už na podobné akci vystupoval. „Je zajímavé vidět, jak lidé reagují. Tady se „chytli“, až jsem měl z toho husí kůži. A příjemně mě překvapili i ostatní vystupující,“ sdělil.

Živá umělecká vystoupení se setkala s převážně pozitivními ohlasy. „Ve středu jsme šli s kolegy z práce a slyšeli jsme u Duhy hudbu. Líbila se nám, a tak jsme si hrající kapelu poslechli,“ uvedla Renáta Fialová. „Bylo to milé překvapení… a proto jsme se rozhodli přijít i v sobotu,“ doplnila ji Zdenka Orságová. „Ano, bylo to něco jiného, oživení všedního dne,“ přidal se jejich kolega Tomáš Šmahlík. Celou trasu Hudební procházky památkovou zónou Poruby si prošla také Markéta Doležalová: „Byla to super akce, jsem nadšená a děkuji organizátorům za krásné odpoledne i večer.“

Akci si můžete připomenout ve videoukázce zde.

Akci nazvanou Nechte se překvapit... hudbou finančně podpořilo statutární město Ostrava.

logo Ostravy