Travní koberec lze využít i k výsadbě květin

20/10 2017

Unikátní letničko-trvalkový koberec vysadila Poruba na Jilemnického náměstí. Poruba je prvním ostravským obvodem, který tento druh výsadby vyzkoušel.

Travní koberec lze využít i k výsadbě květin

První trvalkový záhon v Porubě byl položen na Jilemnického náměstí. Foto: ÚMOb Poruba

Pokládka travních koberců je dnes už poměrně běžnou věcí a používá se například na fotbalových stadionech. Ale pokládka koberce, který má v sobě zároveň i semena květin, je raritní záležitost. Poruba je prvním ostravským obvodem, který něco podobného zkouší. První koberec byl 20. října položen na Jilemnického náměstí, a to ve velikosti 100 metrů čtverečních.

„Na jaře na místě vyrostou cibuloviny, jako jsou krokusy a narcisy, až odkvetou, bude na místě kvetoucí louka, na které poroste jednadvacet druhů rostlin, například jitrocel nebo kontrihel. Tento způsob výsadby zatím nikdo v Ostravě nezkoušel a těšíme se, až louka na jaře rozkvete,“ uvedla správkyně zeleně městského obvodu Renáta Hovjacká.

Pokládka koberce je jen jedním ze způsobů výsadby květin v Porubě. V tomto týdnu se sázely i cibuloviny (krokusy, narcisy, tulipány) na nejrůznějších místech obvodu. Sází je specializovaný stroj, který během krátké doby dokáže osadit velkou plochu. Letos bylo na cca 2100 metrech čtverečních vysázeno 317 tisíc kusů trvalek.

Pokládku koberce i výsadbu cibulovin pro Porubu dělá firma Flower Your Place.