Uctění památky generála Zdeňka Škarvady

2/11 2017

Přelet gripenů nebo replika stroje, na kterém létal. To je jen část programu, kterým si Poruba 8. listopadu připomene nedožité sté narozeniny generála Zdeňka Škarvady.

Uctění památky generála Zdeňka Škarvady

Zdeněk Škarvada. Foto: archiv Ivany Škarvadové

Velkou část svého života spojil Zdeněk Škarvada s Porubou. A Poruba na něj nezapomíná. 8. listopadu, kdy by se dožil sta let, si jeho památku připomene na Hlavní třídě. Program začne o půl desáté a skončí v pět odpoledne.

„Jsme rádi, že na generála Škarvadu nezapomněla ani armáda a v deset hodin nad Hlavní třídou proletí dva letouny. Půjde buď o JAS 39 Gripen, nebo bitevníky ALCA. Na prostranství u Floridy se lidé mohou přijít podívat na repliku legendárního letadla Spitfire v poměru 1:1. Připraven bude i doprovodný program jako přednášky historika, vystoupení Porubských trubačů nebo mažoretek. Teď jen musíme doufat, že nám bude přát počasí, protože v opačném případě se průletu letadel ani repliky Spitfire nedočkáme,“ uvedl místostarosta Petr Zábojník. Slavnostní vzpomínky na generála se zúčastní i bývalí piloti, veteráni a představitelé kraje, města, armády a další osobnosti a přátelé ze života pana generála.

Válečného hrdinu si připomene i škola, která nese jeho jméno. Po průletu letadel vypustí děti balonky a vydají se na pochod ke Skalce. Tam si budou moci prohlédnout vojenskou techniku. „Chtěl bych poděkovat provozovatelům areálu Skalka a Krajskému vojenskému velitelství za to, že nám pomohli celou akci zorganizovat. Věřím, že nejenom žáci ze školy generála Zdeňka Škarvady, ale i všichni ostatní, kteří během dne na Hlavní třídu přijdou, si užijí pěkného dne a třeba se dozví i něco nového o naší historii,“ dodal Petr Zábojník.

Zdeněk Škarvada se narodil 8. listopadu 1917 v Olešnici. V roce 1939 přešel do Polska a přes Sovětský svaz a Turecko se v roce 1940 dostal do Egypta, kde vstoupil do britské armády. V roce 1941 byl zařazen k 310. československé stíhací peruti v Dyce. O rok později kvůli technickým problémům musel nouzově vyskočit do moře, kde ho zachránila německá loď. Prošel několika zajateckými tábory a v roce 1945 přežil pochod smrti do Schwerinu. V roce 1950 byl propuštěn z armády a od roku 1966 žil v Porubě. Persekvován komunistickým režimem byl postupně až do roku 1989, kdy byl plně rehabilitován. V roce 2000 byl povýšen na brigádního generála. Zemřel 11. května 2013 a ještě ten samý rok po něm byla v Porubě pojmenována škola.

PROGRAM