Prodloužená Rudná získala souhlasné stanovisko EIA

30/11 2017

Jedna z prioritních dopravních staveb státu - silnice 1/11 Ostrava, prodloužená Rudná - dnes od Ministerstva životního prostředí obdržela souhlasné stanovisko EIA. Ministerstvo zvládlo proces posouzení vlivu stavby na životní prostředí za necelých pět měsíců.

Prodloužená Rudná získala souhlasné stanovisko EIA

Prodloužená Rudná. Foto: archiv

Stanovisko obsahuje několik podmínek. Tou zásadní je provedení měření hlukové zátěže v rámci zkušebního provozu. Součástí stavby budou protihlukové stěny a výsadba zeleně. Stanovisko také určuje podmínky k zamezení možného znečišťování půdy, vody, ovzduší a veřejných komunikací a nadměrného obtěžování obyvatel v průběhu výstavby.

„Prodloužená Rudná je dalším důkazem toho, že Ministerstvo životního prostředí dělá skutečně maximum pro rychlé, ale zároveň důsledné posouzení takto významných projektů,“ říká ministr Richard Brabec.  

Kvůli chybějícímu, 414 metrů dlouhému úseku komunikace, trpí hlavně obyvatelé ulice 17. listopadu. Denně místem projedou tisíce aut, která zhoršují tamní dopravní situaci i životní prostředí.

Ředitelství silnic a dálnic nyní připravuje podklady pro vydání potřebných stavebních povolení, zároveň pokračuje ve vyvlastnění věcných břemen, která na zbývajících několika stovkách metrů jsou. „Podle našeho názoru se bohužel jedná pouze o obstrukční jednání manželů Richtárových, kteří se snaží za každou cenu zabránit výstavbě. Opakovaně se s nimi snažíme dohodnout, ale bez úspěchů. Podobné situace mohou odblokovat legislativní změny, které umožní výstavbu dálnic ještě před definitivním rozhodnutím o vyvlastnění,“ říká ministr dopravy Dan Ťok s tím, že je potřeba vyřešit změny zákonů, které výrazně urychlí výstavbu a zabrání účelovým blokováním staveb.

Stanovisko se všemi podmínkami najdete zde.