Zelená Porubě: vyhrálo relaxační náměstíčko

1/12 2017

Relaxační náměstíčko, úprava nadzemní části bývalých toalet na Hlavní třídě, dětské hřiště u ulice J. Šoupala a opravy povrchů dopravního hřiště u mateřské školy v Ukrajinské ulici. Z 1,5milionového rozpočtu druhého ročníku participativního rozpočtu Zelená Porubě bude možné zaplatit realizaci těchto čtyř návrhů. Jejich rozpočty dohromady činí 1,469 milionu korun.

Zelená Porubě: vyhrálo relaxační náměstíčko

Výsledky hlasování ve druhém ročníku projektu Zelená Porubě

„Jsme velice rádi, že se nám s projektem Relaxační náměstíčko podařilo uspět. Jsme překvapení, že jsme získali i nejvíce hlasů,“ reagoval na zprávu o vítězství v hlasování autor vítězného nápadu Jan Kňazovčík. Navrhl vylepšení hřiště poblíž Slavíkovy ulice (mezi nízkými domy za Černou perlou). O propagaci svého návrhu se v sousedství, které společensky žije, pořádně starali: vytiskli 600 letáčků a měli dvanáct aktivních sousedů, kteří je roznášeli a nápady (druhým přihlášeným bylo zřízení truhlíků na květiny a bylinky) propagovali. „Nejvíce se už na nové atrakce na hřišti těší naše děti. Děkujeme za příležitost a zajímavou zkušenost s participativním rozpočtem,“ uzavřel Jan Kňazovčík.

Porubané mohli dva týdny na webu projektu, v knihovnách i informačním centru hlasovat o tom, které přihlášené nápady by chtěli příští rok zrealizovat. V hlasování se projevila síla záporných hlasů: byť třeba nápad na vybudování parkoviště v Podroužkově ulici získal čtvrtý nejvyšší počet hlasů, dostal zároveň absolutně nejvíc minusových hlasů. Tím ho Porubané „odsoudili“ k umístění na samém konci tabulky.

Celkem se do hlasování zapojilo 1251 lidí

Elektronicky hlasovalo 1097 lidí. Bohužel řada z nich volbu nepotvrdila ve svém e-mailu, proto se započítalo jen 907 hlasování. Dále lidé vyplnili 154 papírových hlasovacích lístků, z toho sedm bylo neplatných.