Zemřel profesor Rajko Doleček

21/12 2017

Ve středu 20. prosince nás ve věku 92 let opustil profesor Rajko Doleček. Lékař, propagátor zdravé výživy a neskutečně vtipný a pohotový člověk byl porubským patriotem a s naším obvodem spojil velkou část svého života.

Zemřel profesor Rajko Doleček

Profesor Rajko Doleček. Foto: Jiří Birke

Mnoho z nás ho pravidelně potkávalo v ulicích Poruby, kde neustále ve kvapu zdravil všechny okolo hlasitým „Nazdar“, mnozí z nás k němu celý život chodili pro lékařské rady. Až do poslední chvíli pracoval ve své ordinaci a nepřestával kolem sebe rozdávat radost a pozitivní energii.

Rajko Doleček se narodil v roce 1925 v Praze českému otci a bosensko-srbské matce. Vyrůstal v Bělehradu, kde absolvoval gymnázium a začal studovat na lékařské fakultě. Za války byl aktivním účastníkem odboje v Jugoslávii a po jejím skončení odešel do Československa. Vystudoval Karlovo univerzitu a od roku 1966 žil v Porubě. Celý život se zabýval například problematikou nadváhy, endrokrinní a metabolické odezvy po popáleninách a traumatech či léčbou osteoporózy.

V sedmdesátých letech se staly fenoménem jeho televizní pořady o zdravém životním stylu. Pan profesor je autorem více než dvou set odborných i populárně-naučných knih, přednášel na univerzitách po celém světě. Byl hostujícím profesorem lékařské fakulty v Bělehradu a členem Newyorské akademie věd.

Porubu celý život miloval a Poruba milovala ho. V roce 2015 ho městský obvod nominoval na cenu Senior roku, kterou získal. Pravidelně se zúčastňoval akcí, které Poruba pořádala, naposledy jste ho mohli vidět na zářijovém Dni zdraví.

Městský obvod Poruba vyjadřuje hlubokou a upřímnou soustrast rodině, známým a přátelům. Pan profesor nám bude chybět.