Budiž čisto! aneb Co je Zero Waste City

30/1 2018

Na odpadkových koších v Porubě se objevily nálepky s QR kódy. K čemu slouží?

Budiž čisto! aneb Co je Zero Waste City

Foto: ÚMOb Poruba

Je to docela jednoduché: stáhnete si do chytrého telefonu aplikaci Zero Waste City (v překladu Město bez odpadků). Naskenujete QR kód nalepený na přeplněném (ale také třeba poškozeném) odpadkovém koši, a informace o tom, že je třeba nádobu vyprázdnit (vyměnit), se odešle správcům aplikace. Z „hlášení“ pak zároveň vyplyne, zda některé koše nejsou přeplňovány pravidelně, a tudíž by jich v okolí daného místa mělo být více. A proč byste to všechno měli podstoupit? Přece proto, abychom měli v Porubě čisto!

Typickými kódy jsou nyní označeny všechny odpadkové koše. Obvod se tak společně s městskou částí Ostrava-Jih zapojil do pilotního projektu, který bude ve zkušebním provozu do konce letošního roku.

Zero Waste City také například pomůže najít nejbližší nádoby na komunální i tříděný odpad. Autory aplikace jsou Zdeněk Polanský a Luka Oros. Jejich firma Energo Solutions se s projektem přihlásila také do soutěže o nejlepší chytrá řešení vyhlášené Moravskoslezským krajem. Získala první místo v kategorii Úspory.

Lidé si mohou aplikaci Zero Waste City stáhnout z Google Play zdarma. Je k dispozici pro operační systémy Android i iOS.