Olympijský festival v Ostravě začíná zároveň s olympiádou

9/2 2018

Po celou dobu trvání zimních olympijských her v jihokorejském Pchjončchangu - od 9. do 25. února – se v Ostravě bude konat zimní Olympijský festival.

Olympijský festival v Ostravě začíná zároveň s olympiádou

Olympijský park navštívil i olympijský vítěz, bývalý akrobatický lyžař Aleš Valenta. Foto: Český olympijský výbor

Program nabídne na několika místech: jednak u Ostravar Arény, jednak k tzv. Korejské vesničce na Masarykově náměstí. V nich mohou lidé nejen sportu fandit, když budou sledovat výkony českých sportovců na velkoplošných obrazovkách, ale sami se mohou zapojit do sportování. Program Olympijského festivalu se ale postupně přenese také do čtyř horských středisek: Bílé, Mostů u Jablunkova, Karlova pod Pradědem a Kopřivné pod Pradědem.

Ostravar Aréna

Návštěvníci festivalu si vyzkoušejí za symbolický jednodenní vstup do areálu ve výši 50 korun celkem třicet sportů. Děti do 150 centimetrů mají vstup zdarma. Areál bude otevřen od neděle do čtvrtku od 9 do 19 hodin a v pátek a sobotu od 9 do 21 hodin. Olympijský festival nabídne díky partnerům Českého olympijského týmu příležitost ke sportování, ale také možnost zapůjčit si veškeré sportovní vybavení v půjčovnách přímo v areálech festivalu.

Připraven je veřejný komentovaný trénink extraligového týmu HC Vítkovice Ridera exhibiční krasobruslařská vystoupení, běžecké tratě s výukou správného mazání lyží, snowpark, pumptracková dráha, biatlonová střelnice, mobilní skokanský můstek K-4, trenažér pro jízdu na saních a ledová plocha pro jízdu na skeletonu a dvojbobu, rychlobruslení a na příznivce volného bruslení čekají stovky metrů tzv. ledových cestiček. Jeden den programu bude věnován paralympijským sportům - připraven je sledge hokej, krasobruslení pro handicapované nebo běh na lyžích poslepu.

Ve vnitřních prostorách u ledové plochy Ostravar Arény je pro návštěvníky připraven odpočinkový program. V prezentační ostravské zóně si zájemci vyplní kvíz se sportovní tematikou, otázky budou zaměřeny na sport, legendy, aktuální závodníky i olympijskou historii. Výherci získají sportovní prezentační předměty města. Pro malé i velké je připraveno malování na obličej, stačí si vybrat obrázek nebo vlajku země, které fandí. Součástí ostravské nabídky je ve stejných prostorách výstava sportovního náčiní, která přiblíží staré sportovní potřeby, třeba to, co kdysi měli k dispozici lyžaři. Pro výstavu zapůjčil exponáty ze své sbírky český hokejista David Moravec. Mezi exponáty je také jeho zlatá olympijská medaile z Nagana. Pouze o víkendech budou k vidění hokejové olympijské medaile z Nagana, Salt Lake City i Albertville.

Bude možné si také zakoupit oblečení a doplňky z oficiální olympijské kolekce.

Korejská vesnička

Centrem vesničky bude sněhová plocha určená k zimním radovánkám zejména těm nejmenším, v připravených stáncích bude možné ochutnat korejské speciality, prohlédnout si zajímavosti korejské kultury. Ve spolupráci s Velvyslanectvím Koreje v České republice se tam 16. února oslaví lunární korejský Nový rok.

Program v horských střediscích

Ve střediscích se program soustředí do víkendů. Kromě obřího slalomu obsahuje třeba závody ve snowboardingu, představení fatbiků nebo přednášky Horské služby ČR. Program vždy myslí na celé rodiny. Návštěvníci se mohou těšit na atraktivní doprovodné aktivity. Nebude chybět ani program pro děti, mladí jistě ocení večerní program Dj´s.  Ve skiareálech Mosty u Jablunkova, Bílá, Karlov a Kopřivná se chystá rovněž kulturní program. Například v Kopřivné jste zváni na koncerty kapel Mirai, O5 a Radeček nebo například Buty.

Na Bílé se bude olympijský festival konat o víkendu 10. a 11. února, o týden později se přesune do Mostů u Jablunkova, pak do Kopřivné pod Pradědem a 24. a 25. února do Ski Arény Karlov.

Kompletní program naleznete zde (ve středu, ve čtvrtek).