Svět fantazie z kostek podruhé

27/2 2018

Byli jste loni mezi čtyřmi tisícovkami lidí, kteří přišli nahlédnout do fantaskního světa postaveného z kostiček lega na výstavě Svět fantazie z kostek? Letos se můžete přijít kochat znovu.

Svět fantazie z kostek podruhé

Daniel Soviar ve svém kostičkovém království Foto: Jiří Birke

Na loňský mimořádný úspěch výstavy staveb vzniklých z barevných kostek oblíbené stavebnice Lego chce letos navázat Svět fantazie z kostek II. Bude se konat 24. a 25. března. Atraktivní expozici ale letos pořadatelé – odbor školství, prevence kriminality a bezpečnosti úřadu spolu s lego-nadšenci sdruženými na fóru Kostky.org – přestěhovali do větších prostor: na základní školu v Dětské ulici.

Z kostek je i kolo

Dorazí k nám jedni z nejlepších českých vystavovatelů. Čtyři desítky členů portálu Kostky.org. nabídnou jednak vlastní modely, takzvané MOC, modely společných projektů, třeba Lego Friends a Vesnice, jednak výtvory z různých sérií lega: Dupla, Friends, Elves, Star Wars, City, Chima, Technic nebo Mindstorms. Návštěvníci se mohou těšit například na tři pohyblivá kolejiště z lego kostek. Jedno z nich patří k největším v České republice – exponát pojmenovaný Kostkoletiště, má rozměry 8x 2,5 metru. K vidění budou ruské kolo o průměru 2,2 metru, makety parních lodí nebo zmenšeniny známých ostravských i mimoostravských budov.

Staví Oblouk

Loňský účastník výstavy Daniel Soviar letos například přiveze model ostravské Nové radnice. „Je to jeden z mých menších modelů, má základnu 25x 38 centimetrů a vysoký je asi metr,“ uvedl. A zároveň prozradil, že speciálně pro tuto příležitost chystá novinku: tento rok bude jeho největší prezentovanou stavbou model porubského Oblouku. Ze svých nových projektů představí i několik menších dioramat ze světa Star Wars, která vznikla ve spolupráci s ostravským stavitelem vystupujícím pod přezdívkou Jerzeeg. Kromě toho má být také tentokrát k vidění jeho velký projekt – vylepšené dioráma Polanky nad Odrou s dominujícím kostelem svaté Anny v měřítku 1 : 45.

Pro děti opět budou na výstavě připraveny hrací koutky s oblíbenými kostkami, budou moci soutěžit, hlasovat o nejatraktivnějším modelu nebo přemluvit rodiče ke koupi stavebnic Lego. Výstava bude otevřena v sobotu od 9 do 19 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. Vstupné je 20 korun na osobu, rodinné vstupné je 50 korun. Parkovat bude možné zdarma na středovém pásu Hlavní třídy v úseku od kruhového objezdu po Nálepkovo náměstí. Organizátoři ale prosí, aby návštěvníci použili spíše městskou hromadnou dopravu – ZŠ Dětská je dobře přístupná od zastávek autobusů i tramvají.

Bližší informace získáte na tel. č. 599 480 592, 720 735 354, na www.poruba.ostrava.cz, www.facobook.com/moporuba nebo www.kostky.org.