Porubské Sdílko můžete navštívit do čtvrtka

28/5 2018

Netradiční výstavní a prodejní prostor v srdci porubské sorely s názvem Sdílko mohou lidé navštívit na Alšově náměstí od 10. května. Na akci se zatím představilo více než šedesát vystavujících z řad místních obchodníků a malých firem, poslední desítka se v modulech prostřídá do tohoto čtvrtka.

Porubské Sdílko můžete navštívit do čtvrtka

Na porubském Sdílku se můžete každý den setkat se zajímavými regionálními výrobci, obchodníky či designéry. Foto: Jana Janošcová

Prosklené moduly, které slouží jako dočasné prodejny a výstavní síň, oživily Porubu už podruhé. První Sdílko se konalo před dvěma lety na Hlavní třídě, letos ho mohou lidé navštívit už od 10. května na Alšově náměstí. Sdílko je založeno na principu takzvané pop-up expozice, kdy každý den prodává na místě jiný obchodník. Mezi vystavujícími se již představila třeba nová domácí pekárna z Poruby, výrobce loutkových divadel z Oder nebo místní pánské holičství, které pánům upravilo účes a zastřihlo vousy. Do čtvrtku, kdy Sdílko končí, se ještě například představí porubský létající pivovar, značka ručně malované obuvi nebo výrobna čokolády.

„Sdílko slouží i jako platforma pro prezentaci strategických projektů městského obvodu Poruba, a proto jsme připravili šest přednášek zaměřených na veřejný prostor. Zájemci mohou do konce Sdílka navštívit ještě dvě z nich. V úterý 29. května budou tématem projekty dočasných městských realizací. Hostem bude architekt Igor Kovačević, který je autorem takovýchto dočasných obměn v pražském veřejném prostoru. Stojí například za projekty Magistrála = Nová pražská třída nebo Viadukt kreativní. Druhá debata se uskuteční ve středu 30. května a zaměří se na problematiku městského plánování. Hosty budou spoluautor připravovaného strategického plánu Poruby Daniel Konczyna, Aleš Grúber, který zodpovídá za rozvoj nedaleké Orlové, a porubský architekt David Kotek. Ten přiblíží proměnu lokality Duha, kterou Poruba připravuje,“ uvedla místostarostka Zuzana Bajgarová. Návštěvníci si po celou dobu konání Sdílka mohou také prohlédnout výstavu mapující různé proměny městského obvodu.

Slavnostní zakončení Sdílka se uskuteční ve čtvrtek 31. května od 17 hodin na Alšově náměstí. Součástí bude doprovodný hudební program, který je připraven ve spolupráci s porubskou prodejnou hudebnin Muzikant.cz a ostravskou kapelou February.

Ve 21 hodin potom mohou návštěvníci pokračovat na filmové promítání v amfiteátru DK Poklad, které připravil filmový festival Ostrava Kamera Oko. V Letním kině Amfi se tak obnovují kulturní akce a půjde o první promítání po dvaadvaceti letech. Na programu je film Woodyho Allena Annie Hall.

Více informací ke každodennímu programu najdete na http://sdilkoporuba.cz/.