Základní škola Ivana Sekaniny vítězem soutěže Nebuď LAMA

15/5 2018

Do soutěže Nebuď LAMA, buď eco-friendly, kterou vyhlásilo město Ostrava v polovině února pro děti z ostravských základních škol zřízených městem, přišlo 20 soutěžních videí z 12 škol. V květnu vybrala odborná porota vítěze, kterým se stali žáci porubské základní školy na ulici Ivana Sekaniny.

Základní škola Ivana Sekaniny vítězem soutěže Nebuď LAMA

Autoři vítězného videa ze ZŠ I. Sekaniny Adam Juřica a Michal Kozar s ředitelkou školy Miroslavou Bukovskou a náměstkem primátora Vladimírem Cigánkem. Foto: Lukáš Kaboň

Soutěžící školáci měli za úkol natočit spot nebo vytvoří prezentaci týkající se jednoho z ekologických témat. Zvolili různé přístupy, někteří natáčeli krátká videa na mobilu, jiní zvolili animaci, někteří propojili obě metody.

„Naším cílem bylo, aby se děti snažily nejen vyhrát zajímavé ceny, ale zároveň se zamyslely nad ekologickou stopou, kterou současný život ve městě přináší. Videa byla opravdu různá, pobavila, ale také vedla k zamyšlení, a porota neměla úplně jednoduchý úkol. Nakonec se ale rozhodla pro ocenění základní školy Ivana Sekaniny a svinovské základní školy. Dětem by nejspíš efektivní úsporná opatření v jejich školních budovách příliš velkou radost neudělala, proto od nás dostaly také tablety, outdoorové kamery, vstupy do planetária a příspěvek na školní výlet pro celou třídu,“ řekl náměstek ostravského primátora Vladimír Cigánek, který byl zároveň předsedou poroty. „Výběr nebyl jednoduchý, bodové rozdíly byly minimální. U veřejnosti zvítězila jiná videa než u poroty,“ konstatoval Vladimír Cigánek.

Kromě žáků Základní školy Ivana Sekaniny ocenila odborná porota i spot dětí ze svinovské školy. U obou oceněných škol budou na náklady města důkladně posouzena a navržena efektivní úsporná opatření, integrace obnovitelných zdrojů nebo dalších provozních systémů. Ty pak provede na své náklady město o prázdninách roku 2019.

Ve školních budovách mohou být modernizovány otopné soustavy a její regulace, osvětlení, ventilační nebo klimatizační systémy pro dosažení vyššího komfortu během výuky, doplněna protihluková opatření, vybudován vhodný obnovitelný zdroj energie, nabíjecí místa pro elektrokola, systém zachytávání dešťové vody pro další užití např. v demonstračních zavlažovacích systémech nebo obecně udržování příznivého mikroklimatu v okolí školy v létě a další chytrá řešení.

Cena „sympatie“, o které rozhodly hlasy veřejnosti na FB profilu, byla udělena celkem třem zúčastněným soutěžním týmům ze ZŠ Hrabová, ZŠ Michálkovice a ZŠ generála Zdeňka Škarvady. Soutěžící získají koloběžky a celoroční vstupy do Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice.

Všechna videa jsou k vidění na facebookové stránce  https://www.facebook.com/NebudLamaBudEcoFriendly/ .