Zapojte se do projektu Století objektivem Ostravanů

11/5 2018

Město Ostrava připravuje při příležitosti 100. výročí založení republiky řadu akcí. Jednou z nich je i projekt Století objektivem Ostravanů, do kterého se mohou zapojit občané, kteří mají fotografie pořízené na území města v letech 1918 až 2018.

Zapojte se do projektu Století objektivem Ostravanů

Porubští hasiči a samaritáni před restaurací Fr. Švidrnocha v roce 1933. Foto: archiv ÚMOb Poruba

Pořadatelé oslav hledají snímky ze společenského i rodinného života pořízené na území Ostravy. „Nejde nám o pohlednice či fotografie zachycující domy, stavby nebo architektonické skvosty. Tentokrát hledáme živé záběry dokumentující významné události v životě obyvatel města, například z období let 1938, 1948, 1968 či 1989, ale také různé oslavy, svátky, obřady, běžný ruch v ulicích i každodenní život. Cílem je vytvořit ve spolupráci s občany soubor autentických obrazových dokumentů, který by přibližoval široce pojatý rodinný a společenský život v Ostravě v letech 1918 až 1989. Výsledkem projektu bude výstava, webová prezentace a reprezentativní obrazová publikace, která bude připomínat příběhy občanů města ve 20. století pro tuto a další generace,“ uvedla mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská.

Snímky lze osobně doručit do Archivu města Ostravy ve Špálově ulici 19 v Přívoze, do kterékoliv pobočky Knihovny města Ostravy, do Ostravského muzea na Masarykově náměstí, do Klubu Pant v ulici Čsl. legií 22 v Moravské Ostravě. Po oskenování budou fotografie majitelům vráceny. V elektronické podobě lze snímky zaslat na adresu fotoalbum@ostrava.cz. Vítán je krátký popis zachycené události a alespoň přibližné datum.

„Zapojte se do projektu a pomozte nahlédnout, jak se Ostravanům žilo v našem městě v minulém století, čím se zabývali, jak se bavili a co bylo pro ně důležité,“ vyzývá obyvatele moravskoslezské metropole Andrea Vojkovská.