Dopravní hřiště opět slouží dětem

13/6 2018

Loňský projekt participativního rozpočtu Zelená Porubě má za sebou první uskutečněný návrh. Dopravní hřiště, které je součástí mateřské školy na Ukrajinské ulici prošlo rozsáhlou rekonstrukcí a od úterý 12. června opět slouží dětem.

Dopravní hřiště opět slouží dětem

Zrekonstruované dopravní hřiště je prvním realizovaným návrhem loňského ročníku projektu Zelená Porubě. Foto: Jiří Birke

Záchranáři, policisté, zástupci BESIP, autoškoly a VŠB-TUO. Ti všichni v úterý 12. června připravili zábavně-preventivní program Pozor, jedu!!! pro děti, které se zúčastnily slavnostního otevření rekonstruovaného dopravního hřiště v areálu mateřské školy na ulici Ukrajinská. Děti i jejich rodiče si mohli vyzkoušet první pomoc, podívat se na policejní techniku a prohlédnout si i elektromobil, který vyrobila Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. U několika stanovišť děti plnily úkoly a nakonec získaly sladkou odměnu. Akce se zúčastnilo několik stovek dětí a dospělých.

Všichni příchozí si mohli projet opravené dopravní hřiště. Návrh na rekonstrukci povrchu hřiště přihlásila pod názvem Červená, oranžová, zelená – jedeme! v loňském roce ředitelka Adéla Mikesková do projektu participativního rozpočtu Zelená Porubě, kde úspěšně prošel hlasováním Porubanů. A s opravou se začalo hned na jaře. Je to tak první z loňských úspěšných návrhů, který se podařilo zrealizovat. Další budou hotové do konce roku.

„Jsem ráda, že se to podařilo. Povrch už nebyl ideální, na cestách byly viditelné známky opotřebení a stáří, místy se zvedaly nad podrůstajícími kořeny, jinde praskaly a vlnily se, po dešti na nich zůstávaly dlouho kaluže. Pro děti, které se učí jezdit, to nebylo úplně ideální, jde o jejich bezpečnost. Taky jsme situaci nechtěli nechat dojít tak daleko, abychom hřiště museli zavřít. A to by byla škoda, protože ho využívají školky i školy z Poruby a okolí a odpoledne a o víkendech je přístupné veřejnosti,“ řekla ředitelka a autorka úspěšného návrhu Adéla Mikesková.

Hřiště bylo budováno už v roce 1976 a lokálními opravami jeho povrchy prošly v roce 2001. V roce 2008 bylo hřiště doplněno o fungující světelnou signalizaci.

Své návrhy do projektu participativního rozpočtu Zelená Porubě mohou lidé přihlásit i letos. Uzávěrka přihlášek je 30. června a veškeré informace najdou zájemci na www.zelenaporube.cz.