Festival nabídne zábavu na šesti scénách

5/6 2018

Třetí ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM v Ostravě-Porubě nabídne představení na šesti scénách. Dvě z nich jsou určeny pro interiérová představení, zbývající čtyři nabídnou umění pod širým nebem.

Festival nabídne zábavu na šesti scénách

Lurrak, novocirkusové představení o vzpouře v malé baskické fabrice, uvidí diváci 10. června v aule VŠB-TUO. Foto: Cirkulum

Cílem mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM je dostat umění přímo do ulic. Proto se převážná část představení odehrává pod širým nebem. Hlavní venkovní scénou bude i letos CIRKULUM scéna, kterou lidé najdou přímo na Alšově náměstí. V pravidelných intervalech se na ní představí čeští i zahraniční umělci. „Dominantou scény bude vysoká konstrukce, na které izraelská akrobatka Juicy Lucy bude předvádět své umění. V podstatě každou hodinu tam bude nějaké představení. Pozvat bych chtěl třeba na Omnivolant-Café show, kde vám uvaří i dobrou kávu, japonské duo Witty Look a spoustu dalších vystoupení, při kterých se pobaví všechny děti i dospělí,“ řekl umělecký ředitel festivalu Václav Pokorný.

Další festivalovou scénou je LA RAMBLA. Na ní budou přímo mezi korzujícími návštěvníky vystupovat hudebníci, mimové, lidé tam najdou živé sochy a například i loutky v životní velikosti. „Barcelonská třída La Rambla je jedním z nejslavnějších míst nového cirkusu. Právě atmosféra tohoto bulváru nás přivedla na nápad uspořádat něco podobného i na Hlavní třídě v Porubě. Nový cirkus je založen na kontaktu s diváky a tady si ho lidé užijí do sytosti,“ uvedl Václav Pokorný.

Další dvě scény – ČEZ Family Park a Kreativní Evropa – jsou určeny především dětem a mladým. První scénu podpoří Nadace ČEZ, druhou Evropská komise. V ČEZ Family Parku si zejména děti mohou vyzkoušet pod vedením zkušených lektorů nejrůznější cirkusové disciplíny, jako jsou třeba žonglování nebo roztáčení talíře na tyči. Kreativní Evropa je určena novocirkusovým nadšencům, kteří se nebojí zkoušet nové věci. „Bohužel kvůli opravě horkovodu jsme scénu museli přesunout z tradičního místa na kruhovém objezdu do prostoru nad Alšovým náměstím. Ale to samozřejmě nemění nic na tom, že děti i jejich rodiče se pobaví a něco nového se i naučí,“ poznamenal ředitel festivalu.

Zbývající dvě scény jsou určeny pro interiérová představení. Tou hlavní bude velké šapitó uprostřed Hlavní třídy. V něm se uskuteční nejenom vystoupení zahraničních hvězd, ale i workshopy a své místo dostanou i čeští umělci. „Šapitó je symbolem cirkusu a loni se scéna těšila obrovské pozornosti. Vystoupí v něm špičkové soubory, jako jsou němečtí Die Buschs a Silea nebo australský všeuměl Fatt Matt. Diváky bych chtěl ale pozvat třeba i na netradiční vystoupení Goršek, ve kterém studenti HAMU představí velmi působivou hru o lidské samotě a smyslu života. Věřím, že i letos všechna představení na scéně Šapitó dokážeme zaplnit,“ řekl Václav Pokorný.

Jedno jediné představení se pak uskuteční v aule VŠB-TUO na ulice 17. listopadu. Ale bude to stát za to. Show Lurrak přiveze do Ostravy argentinský režisér a herec Adrián Schvarstein, který už loni diváky v Porubě okouzlil vystoupením YOUNAK. „Pokud někdo chce vidět, jak vypadá moderní nový cirkus, neměl by představení minout. Spojuje cirkusové dovednosti s hudbou a především s divadlem. Lurrak patří k tomu nejlepšímu, co nový cirkus nabízí a podobnou show v Česku jen tak neuvidíte,“ dodal Václav Pokorný.

Mezinárodní festival nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM 2018 začíná už v pátek 8. června a potrvá až do neděle 10. června. Porubskou Hlavní třídu promění v jednu velkou cirkusovou arénu a představení se uskuteční v šapitó, ale především přímo v ulicích. Vstup na festival je zdarma, placená jsou pouze vybraná interiérová představení na scéně Šapitó a na scéně Aula VŠB-TUO. Festival pořádá městský obvod Poruba a Cirkus trochu jinak.

Program festivalu najdete na https://www.cirkulum.cz/program/