Ludvík Kunc získal cenu Josefa Vavrouška

7/6 2018

Ekologickou Cenu Josefa Vavrouška udělovanou Nadací Partnerství za konkrétní činy v oblasti životního prostředí získal porubský zoolog, výtvarník a publicista Ludvík Kunc a ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch. Ocenění dnes převzali v Senátu Parlamentu České republiky.

Ludvík Kunc získal cenu Josefa Vavrouška

Ludvík Kunc Foto: Jana Janošcová

Porota ocenila Ludvíka Kunce za zápal, který věnoval návratu velkých šelem do Beskyd a péči o ně. Robin Böhnisch cenu vybojoval za prosazení nového zákona o národních parcích a normy zakazující kožešinové farmy.

„Udělení ceny Ludvíku Kuncovi znamená významné veřejné ocenění jeho přes půlstoletí trvající a velmi úspěšné práci na ochraně rysa ostrovida nejen v České republice, ale v celé Evropě. Zároveň je to důkaz a motivace pro další osobnosti v tom, že praktická a úspěšná ochrana přírody je realizovatelná i při nepříznivé politické situaci a bez potřeby mnohamilionových grantů,“ okomentoval dopad Kuncovy činnosti Jiří Beneš, který jej na cenu navrhnul.

Ludvíkovi Kuncovi se v 80. letech minulého století podařilo na Slovensku nalézt lesníky, kteří dokázali odchytit divoké rysy. Zvířata pak přes ostravskou ZOO putovala do lesů na západ od československých hranic a pak také na Šumavu. Do roku 1984 se Kuncovi podařilo přestěhovat desítky rysů a fakticky tak obnovit jejich populaci v sedmi státech Evropy. Ludvík Kunc se osobně vypouštění rysů do volné přírody z politických důvodů nikdy nemohl účastnit. Vedle toho Ludvík Kunc inicioval založení dobrovolných Vlčích a Rysích hlídek Hnutí DUHA, které od roku 2009 pravidelně v terénu monitorují velké šelmy.

Více informací o Ludvíku Kuncovi a jeho činnosti naleznete zde