Poruba se opět stane metropolí nového cirkusu

6/6 2018

Festival nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM se letos uskuteční už potřetí. A stejně jako v minulých dvou letech se Hlavní třída v Ostravě-Porubě stane na tři dny (8. až 10. června) hlavním městem světového nového cirkusu a pouličního divadla.

Poruba se opět stane metropolí nového cirkusu

Akrobaté, umělci i hudebníci z celého světa, kteří vystupují přímo v ulicích. To je idea festivalu nového cirkusu a pouličního divadla CIRKULUM, který se od 8. až do 10. června uskuteční na Hlavní třídě. A nový cirkus, který propojuje cirkusové disciplíny s nejrůznějšími druhy umění, táhne. V minulých dvou letech přilákal na Hlavní třídu vždy přes dvacet tisíc návštěvníků. Letošní třetí ročník chce navázat na úspěchy minulých dvou let.

„Jsme rádi, že myšlenka, se kterou jsme festival zakládali, se ujala. Porubská Hlavní třída je jedním z nejkrásnějších bulvárů v České republice. Svými parametry odkazuje na slavný barcelonský bulvár La Rambla, který je považován za jedno z center pouličního divadla. Právě duch La Rambly se snažíme přenést do Ostravy. A myslím si, že se nám to daří,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Václav Pokorný.

Základem je přinést umění přímo do ulic. Stejně jako v minulých letech se tak na několika scénách odehraje přehlídka špičkových akrobatů, mimů a dalších pouličních umělců. Připraveny opět budou i doprovodné scény. V ČEZ Family Parku se i tentokrát se pobaví celá rodina a scéna Kreativní Evropa nabídne možnost vyzkoušet si akrobatické disciplíny na vlastní kůži. Veškerý venkovní program je pro návštěvníky zdarma.

Placená budou jen interiérová představení, která se uskuteční v šapitó na Alšově náměstí a v aule VŠB-TUO. „I letos se nám podařilo přivést do Ostravy absolutní špičku světového nového cirkusu a všechna představení budou uvedena v české premiéře. V šapitó se představí rodinné duo Die Buschs, magická gymnastka Silea, jejichž vystoupení se konají s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti, a australský všeuměl The Fatt Matt. Vrcholem festivalu bude vystoupení Lurrak v aule VŠB-TUO, které přinese show o malé fabrice. Spojuje divadlo, hudbu a nový cirkus, a je dílem stejného režiséra, který loni v Porubě představil oceňované vystoupení Younak. Tak kvalitní novocirkusové představení divák v Česku příliš často neuvidí,“ řekl Václav Pokorný. Vstupenky se dají zakoupit v předprodeji v Informačním centru Poruba na Hlavní třídě a na webu www.cirkulum.cz a od úterý 5. června i v infostánku CIRKULUM na Alšově náměstí.

CIRKULUM zahájí 8. června v 16 hodin ojedinělý průvod, kterému budou vévodit obří loutky zvířat polského uskupení Teatr Klinika Lalek. To společně s akrobaty, umělci, a hudebníky společnosti Cirkus trochu jinak a přizvanými hosty ze zahraničí připraví pouliční projekt Street art CooPARADE. „Do projektu Street art CooPARADE se zapojí umělci z devíti zemí. Konkrétně z Česka, Polska, Izraele, Německa, Dánska, Slovenska, Nizozemí, Maďarska a Španělska. A nepřetržitý program je pak další dny připraven vždy od rána až do nočních hodin,“ dodal Václav Pokorný.

Na CIRKULUM scéně na Alšově náměstí vyroste akrobatická konstrukce pro izraelskou akrobatku Juicy Lucy a jejího partnera z Francie. Na této scéně budou moci diváci zhlédnout tuzemské pouliční inscenace (například OnTheRoad ostravského spolku Cirkus trochu jinak, které mělo premiéru v dubnu v Řecku) a další skvělá vystoupení zahraničních umělců – německé Omnivolant-Café show, představení polského Teatru Klinika Lalek a další. Možnost předvést se dostanou také mladé talenty z České republiky v akrobatických a cirkusových disciplínách.

Mimořádný zážitek přinese i pouhá procházka La Rambla scénou, která bude na Hlavní třídě. Lidé mohou jen tak korzovat za doprovodu živých soch a parádní muziky. Společnost jim budou dělat chůdaři, mimové a obří loutky zvířat. „Věřím, že se nám opět podaří rozzářit celou Porubu. Rozhodně si náš festival nenechte ujít a staňte se jeho součástí. Nový cirkus se totiž nedá popsat, ten se musí zažít,“ pozval na festival Václav Pokorný.

Festival CIRKULUM pořádají městský obvod Poruba a Cirkus trochu jinak. Program najdete zde.