Ulice Poruby ozvláštnily sochy

11/6 2018

Od června do konce září ozdobí ulice, náměstí i další veřejná prostranství měst České republiky desítky výtvarných děl slavných i začínajících umělců od nás i ze zahraničí. A Poruba samozřejmě nemůže chybět.

Ulice Poruby ozvláštnily sochy

V ulici U Oblouku stojí "Noha" Lukáše Raise. Foto: Jana Janošcová

Cílem festivalu Sculpture Line je ozvláštnit veřejný prostor a přiblížit lidem díla současných umělců. Oficiálně festival začíná 13. června, ale v Porubě můžeme sochy obdivovat už teď. V ulici U Oblouku již byla nainstalována Noha, kterou z použitého kovu vytvořil Lukáš Rais. Na Francouzské ulici našel dočasný domov Oharek ve tmě Václava Fialy. Dílo, založené na principu do sebe uzavřené prostorové kresby, získalo svůj název proto, že jeho linie připomínají „kresbu“ ohořelou větvičkou ve tmě.

Historie Sculpture Line se začala psát před několika lety. Ředitel festivalu Ondřej Škarka na to vzpomíná: „Hlavní myšlenkou bylo přiblížit díla současných umělců běžnému divákovi, široké veřejnosti. Vytrhnout umění z galerií a přinést ho za lidmi do ulic, doslova jim ho postavit do cesty.“ A že se to daří, potvrzuje i stále rostoucí počet míst, na kterých mohou lidé sochy potkávat.  

Sochařský festival Sculpture Line se koná od 13. června do 30. září například v Praze, Plzni, Pardubicích, Trutnově, Broumově, Liberci, Olomouci a Ostravě. Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů jsou k dispozici na www.sculptureline.cz.