Evropské hory objektivem Jana Trtílka

12/12 2018

Ve středu 19. prosince v 17 hodin bude v Galerii na schodech porubské radnice zahájena výstava s názvem Zhornatění. Jde o expozici černobílých snímků, které pořídil fotograf Jan Trtílek v horách jihovýchodní Evropy či v Alpách.

Evropské hory objektivem Jana Trtílka

Nepůjde pouze o obrázky kopců, ale také o detaily sněhu, struktury hornin nebo kompozice s mraky. „Výrazem zhornatění se snažím pojmenovat stav duše, srdce a mysli člověka, kterému učarovaly hory,“ říká autor fotografií. „Je to stav, do kterého se dostanete, aniž byste chtěli, po několika intenzivně prožitých výletech do hor. Je to stav, který se Vám přihodí v průběhu pár dní mimo civilizaci, stav který nastane pod tíhou 20 kg v batohu, stav který přichází ruku v ruce s touhou po svobodě, klidu a míru. Zhornatění Vás dokáže na čas naprosto oddělit od starostí všedních dnů, od pracovních stresů, od osobních povinností. Je stavem navozujícím relaxaci duše, ale unavujícím svaly. Je stavem, při kterém dochází k očištění mysli, ale k znečištění těla. Je stavem, v němž srdce plesá radostí, i když pumpuje na pokraji svých možností. Zhornatění nenastane plnohodnotně, pokud jej nemůžete prožívat s partou dobrých kamarádů. Polévka od maminky je nejlepší na světě, ale ta z kamarádova ešusu chutná po společně prožitém dobrodružství. Tátova archivní slivovice má příchuť vzpomínek na dobu, kdy ještě žil, ale když se o ni rozdělíte s kamarády po setmění pod nejvyšší horou pohoří, je vás najednou u ohně o jednoho víc…“

Výstava bude k vidění v radniční galerii do 17. ledna každý všední den od 8 do 12 hodin, v pondělí a ve středu také od 13 do 17 hodin.