Metaloví muzikanti podporují děti o Vánocích

14/12 2018

Netradiční spojení vánočního projektu porubských základních škol A. Hrdličky a Spartakovců Silent Singing (Tiché zpívání) s frontmanem kapely My project Šimonem Greškem vzniklo ze spontánního nápadu a kamarádství.

Metaloví muzikanti podporují děti o Vánocích

Školáci s hudebníkem Šimonem Greškem. Foto: ZŠ A. Hrdličky

Simona Pelhřimovská se sluchově postiženými dětmi ZŠ Spartakovců a vyučující angličtiny Petra Trunkátová se žákyněmi ZŠ A. Hrdličky spolupracují již mnoho let na společném projektu Tiché zpívání. Projekt vznikl díky nápadu dětí ZŠ A. Hrdličky vyzkoušet si znakovou řeč spolu s neslyšícími dětmi formou vánočního představení v českém i anglickém jazyce. Od té doby absolvovaly mnoho společných vystoupení pro rodiče, seniory, neslyšící, ale také pro občany Ostravy na vánočních i letních akcích, jarmarcích nebo benefičních koncertech. Jejich společná vystoupení jsou vždy velice úspěšná.

V letošním roce se projekt zalíbil i hudebníkovi z mladé skupiny My project, která je žánrově zcela odlišná, ale rozhodla se podpořit úsilí dětí a vystoupit s nimi. Kapela vznikla v roce 2011 jako one-man klávesový projekt Šimona Greška inspirovaný instrumentální hudbou ve stylu Mike Oldfield nebo Vangelis. Časem však pouze klávesy nestačily a v projektu začali hostovat i další muzikanti. Jejich lídr Šimon Greško se rozhodl dvě písně zazpívat a doprovodit představení hudebně. Vystoupí společně na Vánočním koncertu ZŠ A. Hrdličky 19. prosince ve společenském sále SŠ prof. Z. Matějčka a také 20. prosince od 16.20 hodin na koncertu na Porubském vánočním jarmarku.

Petra Trunkátová