Residomo chce prodat Oblouk. Poruba má zájem

28/12 2018

Oblouk - symbol Poruby, který dnes působí poněkud omšele. Městský obvod Poruba má zájem jednat se společností Residomo o odkupu jejího majetkového podílu, aby mohl v budoucnu celou lokalitu opravit.

Residomo chce prodat Oblouk. Poruba má zájem

Ilustrační foto: archiv ÚMOb Poruba

Zastupitelé Poruby na svém posledním zasedání v roce 2018 vyslovili souhlas s pokračováním vyjednávání. A o čem vlastně? Společnost Residomo oslovila městský obvod s nabídkou prodeje bytů a spoluvlastnického podílu, který v Oblouku má. A zastupitelé dali jednoznačně najevo, že Poruba má jednat a pokusit se byty od společnosti Residomo získat. Celkově se jedná o 128 bytů.

„Oblouk je brána do Poruby a symbol našeho městského obvodu. A zaslouží si, aby vypadal důstojně. Pokud by se nám podařilo byty majetkově scelit, mohli bychom přistoupit k rekonstrukci a lokalitě vrátit její bývalý lesk. Zastupitelé vyslovili souhlas s pokračováním vyjednávání a my budeme Residomo informovat, že máme zájem jednat a jejich byty a podíl odkoupit,“ informoval místostarosta Jan Dekický.

Městský obvod zároveň pracuje na tom, jak získat na odkup a následnou rekonstrukci finance. „Máme připraveno několik variant a všechny jsou postaveny tak, aby v dalších letech nezatěžovaly rozpočet Poruby. Věřím, že jednání budou úspěšná a Oblouk se za pár let stane živým a reprezentativním místem, kam budou chodit rádi nejenom Porubané,“ dodal Jan Dekický.

Majetkové vztahy v Oblouku jsou v současné době extrémně spletité. V podstatě celou stavbu tvoří tři domy. Ten s číslem popisným 511 (nejblíže k ulici Dělnické) patří Residomo, číslo popisné 500 (dům s věžičkou) je v majetku bytového družstva. Zbývajících deset vchodů má číslo popisné 501 a ideální majetkový podíl v nich mají Residomo a Poruba. Smlouvou je pak ošetřeno, kdo se bude o jaký z vchodů starat. Poruba chce jednat o odkupu domu č. p. 511 a podílu včetně pozemků v domě č. p. 501.