Galerie Dukla představí díla Jana Zdvořáka

11/1 2019

Galerie Dukla nabídne v lednu už třetí výstavu od svého otevření Své práce v ní představí pražský výtvarník Jan Zdvořák.

Galerie Dukla představí díla Jana Zdvořáka

„Zdvořákova tvorba spoléhá především na intuici a intenzivní dialog s místem,“ říká kurátor výstavy Tomáš Knofl íček. „Většina jeho děl je odrazem aktuální konstelace faktorů jako je čas, prostor či sociokulturní kontext. Podstatným prvkem je pro autora improvizace – a mnohými teoretiky dnes de facto tabuizovaná – radost z tvorby ve smyslu čirého potvrzení své existence a poznamenání prostoru, v němž se tato existence odehrává. Oporou jsou mu přitom především fenomény obrazu a písma, které využívá jakožto archivy forem či jako základní jednotky v prostoru budovaných modulárních systémů.“

Vernisáž výstavy nazvané Bitte Gebet se uskuteční 15. ledna v 17 hodin.

 

taneční studioV malé pasáži Galerie Dukla je už od 7. ledna výstava Tanečního studia Ostrava, které představuje svou dvacetiletou historii. Taneční studio Ostrava založili v roce 1999 manželé Karel a Leona Bankovi. Nejdříve své svěřence trénovali v Domě kultury Poklad, později zakotvili ve Středisku turistiky na ulici Bohuslava Martinů. Taneční studio dnes připravuje jak výkonnostní sportovní tanečníky, tak hobby tanečníky, věnuje se i široké veřejnosti. Manželé Bankovi vychovali řadu kvalitních tanečníků, z nichž někteří se profesně uplatnili i ve světě a mnohé mohli milovníci tance vidět i v populárním pořadu StarDance.

Výstava v malé pasáži Galerie Dukla potrvá do 6. února.