Poruba má starostku

23/1 2019

Zastupitelstvo městského obvodu Poruba na svém zasedání 23. ledna zvolilo novou starostku. Stala se jí Lucie Baránková Vilamová, která nahradila dosavadního starostu Libora Folwarczneho. Ten se vzdal funkce z osobních důvodů. Volila se i nová místostarostka, která nahradila právě Lucii Baránkovou Vilamovou. Zastupitelé svými hlasy rozhodli, že se jí stane Petra Brodová.

Poruba má starostku

Lucie Baránková je teprve druhou ženou ve vedení obce. Foto: archiv ÚMOb Poruba

V souvislosti se změnami ve vedení radnice došlo i na přerozdělení kompetencí. Starostka Lucie Baránková Vilamová  má na starost zahraniční styky, kontrolní činnost, veřejný pořádek a požární ochranu, finance, publicitu obvodu a sport a volný čas. Pod Petru Brodovou spadají rozvoj obvodu a veřejné zakázky.

Lucie Baránková Vilamová je teprve druhou ženou v čele Poruby. V letech 1964 až 1970 byla předsedkyní Obvodního národního výboru v Porubě Františka Novotná. V roce 1968 vyjádřila nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy a musela odejít z veřejného života.

 

Petra Brodová, 43 let, ANO 2011

Je absolventkou Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, později v rámci profesního působení absolvovala i manažerské studium MPA na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jejím prvním pracovním působištěm byla právě porubská radnice. Od roku 2004 dosud působila na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje, a to více než deset let jako právník se specializací na pracovní právo a právo veřejných zakázek. Poté dostala příležitost vést projekt kotlíkových dotací.

Ve volném čase relaxuje sportem, prací na zahradě, je fanynkou českých filmů pro pamětníky a ráda si zajde do divadla.

V pozici místostarostky se chce zaměřit na přípravu a realizaci projektů v oblasti rozvoje a zkvalitnění veřejného prostoru a v dalších oblastech, které budou naplňovat strategický plán rozvoje Poruby. Věří, že tyto aktivity přispějí k tomu, aby Poruba byla ještě více fajnOVA.