Dvacet chobotniček a 153 párů ponožek. Porubští úředníci se stali dobrovolníky

7/3 2019

Dobrovolník je člověk, který se ze své vůle rozhodne věnovat svůj čas, znalosti a zkušenosti lidem, kteří pomoc potřebují. Také zaměstnanci Úřadu městského obvodu Poruba se stali dobrovolníky – zapojili se do projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě.

Dvacet chobotniček a 153 párů ponožek. Porubští úředníci se stali dobrovolníky

Předání na oddělení neonatologie do rukou primářky Hany Wiedermannové a staniční sestry Jany Kučové. Foto: ÚMOb Poruba

Dobrovolníci se mohou věnovat aktivitám v oblasti kultury, sportu, práci s dětmi a mládeží, se zvířaty, s lidmi bez domova nebo seniory. Dosud úředníci konali dobro prostřednictvím sbírek šatstva nebo potravinové pomoci, ale v závěru roku se rozhodli své portfolio rozšířit. Mezi zaměstnankyněmi úřadu se stala populární „rukodělná“ pomoc – háčkování chobotniček a pletení ponožek pro nedonošená miminka. Přidaly se i aktivní ženy z klubu seniorů v domě s pečovatelskou službou na Průběžné ulici.

Chobotničky vyrobené z bavlněné příze dostávají předčasně narozená miminka do inkubátorů – podle jedné teorie proto, že jim chapadélka hlavonožců připomínají pupeční šňůru v děloze, podle druhé proto, že tak uspokojí svůj úchopový reflex a netahají si zavedené sondy. Cítí se bezpečněji, jsou klidnější a lépe prospívají. Hračku si pak odnášejí domů.

První část svých výrobků už ženy na oddělení neonatologie Fakultní nemocnice Ostrava předaly – dvacet chobotniček a 153 párů ponožek. A protože se od primářky neonatologie Hany Wiedermannové mj. dozvěděly, že ročně se tu narodí na osm set nedonošených děťátek, budou ve své bohulibé činnosti pokračovat.