Cirkulum se vrací na kruhový objezd

3/6 2019

Druhý červnový víkend bude Hlavní třída patřit mezinárodnímu festivalu Cirkulum. To letos nabídne pět uměleckých scén. Vystoupí na nich světem protřelí profesionálové, i začínající umělci. A vyzkoušet si, co nový cirkus obnáší, budou moci také samotní návštěvníci.

Cirkulum se vrací na kruhový objezd

Cirkulum nabídne hvězdy nového cirkusu i místní umělce. Foto: Jiří Birke

Porubský rondel patřil v prvních dvou ročnících neodmyslitelně k festivalu Cirkulum. Loni kvůli rekonstrukci horkovodu museli organizátoři toto ikonické místo oželet, letos se k němu ale vracejí.

„Kruhový objezd nabízí zajímavý prostor. Určen bude pro začínající umělce a své místo tam najdou i návštěvníci. Vyzkoušet si budou moci provazochodectví, žonglování a další disciplíny nového cirkusu,“ uvedl ředitel festivalu Václav Pokorný.

Hlavní venkovní scénu – nazvanou jednoduše Cirkulum scéna – najdou příchozí opět na Alšově náměstí. Nemění se ani to, že veškerá představení, která se na Alšově náměstí uskuteční, jsou zdarma. „Cirkulum scéna bude i místem slavnostního zahájení, které se uskuteční v pátek 7. června v 16 hodin. A několikrát denně na něm budou vystupovat artisté a další umělci. Tato scéna dokonale ukazuje krásu pouličních vystoupení. Interaktivní představení, bezprostřední kontakt s diváky a silné zážitky,“ řekl Václav Pokorný.

Na středovém pásu Hlavní třídy naproti Alšovu náměstí bude stát velké šapitó, které bude hostit interiérový program. Ten je jako jediný zpoplatněn. „V šapitó vystoupí originální boxer z Nového Zélandu Fraser Hooper a všestranný žonglér PanGottic,“ poznamenal Václav Pokorný.

Dopoledne se v šapitó uskuteční i workshopy pod vedením zkušených umělců. Připraveny jsou i další novinky. „V pátek večer jsme tam připravili swingovou tančírnu a doufáme, že lidé si přijdou zatančit do netradičního prostředí cirkusového stanu. Ale hlavní novinkou bude diskuze mladých umělců, kteří si navzájem vymění své zkušenosti. A divákům se pak představí v komponované show CinKabaret,“ prozradil ředitel festivalu.

Vstupné bude opravdu lidové a nepřesáhne 150 korun. „Chtěli jsme, aby představení byla přístupná celým rodinám. V porovnání s jinými festivaly a akcemi je toto vstupné opravdu minimální,“ řekl Václav Pokorný. Vstupenky je možno koupit v ostravských informačních centrech, na webu festivalu nebo přímo na místě.

Alšovo náměstí s kruhovým objezdem spojí tradiční scéna La Rambla. „La Rambla je barcelonský bulvár, který je považován za kultovní místo pouličního umění. Prvotním impulsem pro festival Cirkulum bylo právě to, že jsme La Ramblu chtěli přenést do nádherného prostředí porubské Hlavní třídy. Oproti loňským rokům bude program bohatší a představí se v něm hudebníci, mimové živé sochy a spousta dalších umělců,“ podotkl Václav Pokorný. Novinkou bude speciální program vytvořený přímo pro Galerii Dukla, který je připravený na sobotní odpoledne.

Poslední scénou bude aula VŠB-TUO, kde se uskuteční závěrečné vystoupení festivalu. Představení Final mezinárodního souboru Analog patří k tomu nejlepšímu, co současný nový cirkus nabízí. „Soubor je v současné době na světovém turné a dostat mezi jeho zastávky i Ostravu, byl nadmíru složitý výkon. Ale povedlo se a diváci uvidí netradiční spojení hudby, cirkusu a divadla,“ dodal Václav Pokorný.

Program najdou zájemci na www.cirkulum.cz.